Přestřelka v největším kazašském městě. Údajně útočili islamisté

Několik mrtvých a přes deset zraněných si vyžádala přestřelka, která vypukla v centru největšího kazašského města Almaty. Podle poslední informace agentury Reuters byli zabiti čtyři policisté a jeden civilista. Celkový počet pachatelů útoku není jasný, jeden z útočníků by měl být mrtvý, dva byli zadrženi. Anonymní policejní zdroj kazašským novinářům řekl, že incident vyvolali islámští radikálové. Policie kvůli situaci vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti.

Oficiální údaje uvádějí, že při incidentu zahynuli tři policisté a jeden civilista, kterému jeden z útočníků ukradl osobní automobil. Muž byl postřelen a po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl. S odkazem na nemocniční zdroje ale zvýšil Reuters bilanci mrtvých na pět. Zabit měl být také jeden útočník.

Zadržet se prý podařilo dvě osoby. Jednou z nich je sedmadvacetiletý, dříve souzený muž žijící v okolí jihokazašského města Kyzylorda, uvedla agentura Kazinform. Muž je podezřelý z vraždy ženy spáchané minulý týden, oznámila policie bez dalších podrobností.  

Neznámí útočníci podle policie ostřelovali budovu místní správy ministerstva vnitra v Almaty a sídlo tajné policie KNB. Interfax také informoval, že útočníci se pohybují po městě a bez rozmyslu střílejí.

Tamní ministerstvo proto vyzvalo obyvatele, aby nevycházeli, policie pak vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Banky ve městě nefungují, kina byla uzavřena a v obchodech se neprodává.

Přestřelka v Almaty
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

„Za útokem pravděpodobně stojí stoupenci netradičních náboženských směrů,“ uvedl Interfax. Všechny útvary kazašské armády byl uvedeny do stavu zvýšené bojové pohotovosti. 

Prezident Nursultan Nazarbajev svolal v reakci na incident mimořádné zasedání Bezpečnostní rady. Incident v Almaty označil za teroristický čin a nařídil, aby hojně navštěvovaná veřejná místa v kazašských městech střežily zesílené policejní oddíly. Nazarbajev vyzval občany, aby nepodlehli provokacím. Úřady mají bezodkladně informovat veřejnost o vyšetřování incidentu.

O uzavření státních hranic se údajně neuvažuje. Kyrgystán, který s Kazachstánem na jihu sousedí a je od Almaty vzdálen jen asi 30 kilometrů, nicméně hranice z bezpečnostních důvodů sám uzavřel.

Zvyšující se hrozba islamistů

Kazachstán, surovinově bohatý stepní stát ve střední Asii, byl dosud ušetřen projevů náboženského extremismu, ale v poslední době se podle místního tisku i zde islamisté aktivizují.

Například počátkem letošního června ve městě Aktobe zaútočila skupina radikálů na dva obchody se zbraněmi a vojenské kasárny. Při zásahu těžkooděnců bylo 18 extremistů zabito a devět zadrženo. Od té doby po celé zemi platí zvýšená protiteroristická pohotovost.

  • V Almaty, dřívějším hlavním městě země známém jako Alma-Ata, žije asi 1,3 milionu lidí. I když někdejší metropole přesunem vládních úřadů do Astany ztratila politický význam, stále je považována za hlavní kulturní a hlavně finanční centrum země.