Jižní Súdán na prahu občanské války. OSN žádá po vůdcích zastavení bojů

Nové střety mezi povstalci a vládními jednotkami Jižního Súdánu si v hlavním městě Juba od čtvrtka vyžádaly už 272 obětí, z toho 33 je civilistů. Informovaly o tom vládní zdroje. Sídlo viceprezidenta Rieka Machara odpoledne podle jeho mluvčího napadly oddíly prezidenta Salvy Kiira. V zemi rostou obavy, že se může znovu rozhořet občanská válka. Kvůli eskalaci konfliktu se sešla Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník Pan Ki-mun apeluje na súdánské vůdce, aby obnovili bezpečnost v metropoli a zastavili boje.

Pan Ki-mun oba vůdce vyzval k „rozhodným krokům“, kterými by získali zpět kontrolu nad bezpečností v metropoli, a požádal je, aby svým silám nařídili vyklidit ulice a stáhnout se do kasáren. „Toto nesmyslné násilí je nepřijatelné a mohlo by poškodit pokrok dosažený v rámci mírového procesu,“ řekl šéf OSN.

Situace v Jubě: Tanky i střelba z vrtulníků

„Nepřetržité boje pokračují asi od 08:25 s těžkými zbraněmi v okolí mise OSN,“ napsali ráno zástupci mírové mise OSN (UNMISS) na Twitteru. Mise později uvedla, že její sídlo bylo zasaženo střelbou z ručních i těžkých zbraní.

Podle jednoho ze svědků, kterého citovala na svém webu televize Al-Džazíra, byly při bojích v ulicích tanky, ozývala se střelba a střílelo se i z vrtulníků.

V Jižním Súdánu eskalují boje (zdroj: ČT24)

Podle Reuters se intenzivní střelba ozývala také v okrajových čtvrtích Gudele a Jebel, kde jsou kasárna oddílů někdejších povstalců loajálních viceprezidentovi Macharovi. „Rezidence Machara byla dnes dvakrát napadena střelbou z tanků a vrtulníků z Kiirovy strany,“ telefonoval Reuters Macharův mluvčí James Gatdet Dak. Dodal, že později se situace uklidnila. Jižní Súdán už je ale podle něj znovu ve válce.

V pátek proběhla střelba u prezidentského paláce v době, kdy se v budově setkali prezident Kiir a viceprezident a bývalý vůdce povstalců Machar. Cílem schůzky bylo uklidnit situaci po čtvrteční smrti pěti vojáků, která byla podle jihosúdánských vládních zdrojů důsledkem nedorozumění.

Střelba vyvolala v ulicích Juby paniku. Kiir a Machar se snažili obyvatele uklidnit a státní televize tvrdila, že bezpečnostní situace v celé zemi i v hlavním městě je pod kontrolou. Střelba pokračovala až do noci v okolí mise OSN (UNMISS), kde se ukrylo nejméně tisíc civilistů.

Keňa je připravena pomoci

Právě v sobotu se původně obyvatelé chystali slavit páté výročí vzniku jejich státu, který vznikl rozdělením tehdy největší africké země Súdánu.

Některé mezinárodní organizace, jako například Mezinárodní měnový fond (MMF), už evakuovaly své zaměstnance a jejich rodiny do keňské metropole Nairobi. Keňa vyzvala oba vůdce, aby vyřešili krizi a odsunuli těžké zbraně a vojenské jednotky z civilních oblastí metropole. Mluvčí keňského prezidenta Manoah Espisu řekl, že Keňa je připravena pomoci k obnovení pořádku v Jubě.

Příslušník kmene Dink
Zdroj: Goran Tomasevic/Reuters

Nepokoje zmítají zemí od konce roku 2013

Po dlouhé občanské válce se 9. července 2011 Súdán rozdělil na severní, převážně muslimskou, a jižní, většinově křesťanskou, část. V prosinci 2013 ale vypukla v Jižním Súdánu občanská válka poté, co prezident Kiir obvinil svého bývalého viceprezidenta Machara z pokusu o převrat. Skončila teprve loni v srpnu uzavřením mírové dohody.

Každého z nich podporuje jiná etnická skupina. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové. Letos v dubnu se Machar vrátil do metropole Juby jako viceprezident v nové vládě národní jednoty. Válka v nejmladší zemi světa si vyžádala už na 300 tisíc obětí a přes milion lidí vyhnala z domovů.