Australský premiér sice vyhrál volby, sklízí ale i kritiku

V Austrálii bude zřejmě dál vládnout liberální koalice v čele se současným premiérem Malcolmem Turnbullem. Ten se prohlásil vítězem předčasných parlamentních voleb z 2. června. Opoziční Labouristická strana už předtím uznala porážku. Je ale otázkou, jaké bude mít nová vláda trvání. Koalice totiž zvítězila jen těsně a bude tak muset spoléhat i na hlasy nezávislých poslanců.

„Vyhráli jsme volby… můžeme oslavovat,“ prohlásil na tiskové konferenci v Sydney Turnbull, který stojí v čele australské vlády od loňského září. Premiér vyvolal předčasné volby ve snaze zlepšit své postavení v Senátu, aby mohl snadněji prosazovat zákony. Místo toho ale přišel v dolní komoře parlamentu o pohodlnou většinu.

Sčítání hlasů sice ještě pokračuje, vůdce labouristů Bill Shorten už ale uvedl, že vládnoucí koalice vedená jedenašedesátiletým Turnbullem si zajistí dost křesel, aby se udržela u moci. Podle agentury Reuters získá minimálně 76 ze 150 křesel v dolní komoře. Strana vůdce labouristů obsadí minimálně 69 křesel.

Vláda tak sice získá většinu, při hlasování o nových zákonech ale bude must spoléhat na několik nezávislých členů parlamentu, což vyvolává otázku o jejím dlouhodobém fungování. Těsného výsledku chtějí využít i labouristé. Premiéra sice před pár dny vyzývali k rezignaci, teď ale žádají spolupráci. „Voliči dali jasně najevo tím, jaké zástupce si zvolili, že očekávají, abychom pracovali společně,“ vzkázal Shorten.

Austrálie zná konečně vítěze parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

Premiér má nejistou pozici i ve vlastních řadách. Nejkonzervativnější křídlo strany ho za výsledek voleb silně kritizuje. Jak dlouho Turnbull v křesle premiéra vydrží, ukáže čas. V čele australské vlády se ale jen za posledních pět let vystřídali už tři premiéři.

Předčasné volby proběhly 2. června, neměli ale jasného vítěze. Konečné výsledky tak muselo určit přepočtení dalších preferenčních hlasů. Australský volební systém umožňuje poměrně složitou preferenční mnohonásobnou volbu jedním volebním lístkem. Každý volič může očíslovávat kandidáty podle toho, koho by chtěl nejvíc, a pak, koho by chtěl, pokud by oblíbenější nevyšel.

V zemi, kde je povinná volební účast, jde o snahu zachránit každý voličský hlas a zároveň zabránit v přístupu do parlamentu extremistům.