Němci možného Ladinova bodyguarda nevyhostí, Tunisana by prý mohli mučit

Tunisan, který čelí obvinění, že podstoupil výcvik v táboře Al-Káidy a působil jako osobní strážce Usámy bin Ládina, může zůstat v Německu. Soud zakázal jeho vyhoštění, přestože je podle tajných služeb vážnou hrozbou pro bezpečnost země.

Tajné služby by 40letého Tunisana Samiho A. nejraději viděly zpátky v jeho vlasti. Správní soud v Gelsenkirchenu je ale proti. „Soud nemohl vyloučit, že mu hrozí mučení, když ho po návratu zadrží místní bezpečnostní složky,“ konstatoval předseda správního soudu v Gelsenkirchenu Karsten Herfort. Soud se opírá o informace ministerstva zahraničí a lidskoprávních organizací.

Sami A. žije už více než deset let v západoněmecké Bochumi. S manželkou, která má německé občanství, mají čtyři děti. Do Německa se vrátil poté, co tu na konci 90. let studoval.

Podezřelý Tunisan zatím z Německa vyhoštěn nebude (zdroj: ČT24)

Podle tajných služeb absolvoval na přelomu tisíciletí vojenský výcvik v táboře Al-Káidy v Afghánistánu. Dokonce měl sloužit jako osobní stráž Usámy bin Ládina a znát atentátníky z 11. září.

„Považujeme ho za nebezpečného, protože je salafistický kazatel, který může svou demokracii nepřátelskou ideologií radikalizovat mladé lidi,“ prohlásil šéf kontrarozvědky v Severním Porýní-Vestfálsku Burkhard Freier.

Dotyčný přitom tvrdí, že jen studoval náboženství v Pákistánu. Nyní se musí pravidelně hlásit v Bochumi na policii. Pokud se situace v Tunisku změní, může být nakonec vyhoštěn. Soud navíc uvedl, že jde o specifický případ a nelze z něj vyvozovat, že v Tunisku dochází k plošnému porušování lidských práv.