Po masakru policistů v Dallasu truchlí černoši a běloši pospolu

Nejprve dva zastřelení černoši, poté pět policistů. Amerika truchlí kvůli sérii tragických událostí, které jí připomíná rasistické tendence z minulosti, na něž by raději zapomněla. Lidé se ptají, co bude dál. Řada z nich přišla uctít oběti svíčkami, květinami i plyšáky a odsuzuje násilí.

Americký veterán zastřelil ve čtvrtek v noci pět policistů a další zranil. Snažil se prý cílit na bělochy. Policie ho zneškodnila.

Lidé nyní přinášejí květiny k policejnímu ústředí v Dallasu a dotýkají se policejních vozů, aby vyjádřili policii a obětem respekt. Občas se zde objímají černoši s bělochy, které spojil odpor k násilí.

Piety se konají také v louisianském Baton Rouge a v minnesotském Falcon Heights, kde byli zastřeleni dva podezřelí černoši, podle některých bezdůvodně.

Vražda pěti policistů v Dallasu „zasáhla duši národa“, řekl americký viceprezident Joe Biden, který vyzval k národní jednotě. Američané mají povinnost postavit se proti nespravedlnosti, ale lidé také musí podporovat policii, konstatoval Biden.

Podle šéfa Bílého domu ale americká společnost není tak polarizovaná, jak se říká. Není pravda, že by se situace vrátila zpět do šedesátých let minulého století, zdůraznil Barack Obama.

Každá třetí oběť policejní střelby je v USA černé barvy pleti, ačkoliv v populaci je Afroameričanů jen 13 procent. Mezi nejkřiklavější případy posledních let patří zabití dvanáctiletého Tamira Ricea, který si hrál s plastovou pistolí, zabití Michaela Browna ve Fergusonu a Erika Garnera v New Yorku. Jejich úmrtí spustila vlnu protestů.