Rusové zmodernizovali kosmickou loď Sojuz. K vesmírné stanici odstartovala nová posádka

K Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Sojuz s modernizovanou ruskou kosmickou lodí Sojuz MS. Na stanici dopraví další tři členy posádky - Rusa Anatolije Ivanišina, Japonce Onišiho Takuju a Američanku Kathleen Rubinsovou.

Vesmírná stanice je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem čtyř set kilometrů a cesta k ní potrvá kosmonautům dva dny. Let je záměrně prodloužený, protože má ruským vědcům a konstruktérům poskytnout možnost otestovat novou kosmickou technologii.

Trojice, která stráví na stanici čtyři měsíce, se přidá k Američanovi Jeffovi Williamsovi a Rusům Olegovi Skripočkovi a Alexeji Ovčininovi. Nová posádka vystřídá tři astronauty, kteří se ze stanice vrátili v půlce června.

Posádka tam a zpět? Jedině Sojuz

Start byl počátkem letů nové generace kosmické lodi Sojuz, v současné době jediného zařízení schopného dopravit posádku na stanici a zpět. Nová loď má například vylepšený ochranný plášť a dokonalejší komunikační systém.

Raketa s kosmickou lodí Sojuz MS míří na odpalovací rampu ruské vesmírné základny Bajkonur v Kazachstánu
Zdroj: Dmitrij Lovetsky/AP

„Nemohu se dočkat biologických experimentů, které podnikneme,“ uvedla před letem sedmatřicetiletá Kate Rubinsová, která je mikrobioložka. V kosmu například plánuje unikátní pokusy se čtením DNA. Rubinsová je od června 2015, kdy se na Zemi vrátila Italka Samantha Cristoforettiová, další ženou na vesmírné stanici.

Zatímco Rubinsová a Oniši, který je jedenáctým Japoncem ve vesmíru, jsou v kosmu nováčky, bývalý vojenský pilot Ivanišin už má jeden let na stanici za sebou.