Syrská armáda vyhlásila třídenní klid zbraní

Syrská armáda vyhlásila zastavení palby po dobu 72 hodin na celém území válkou sužované země. Klid zbraní začal v noci na středu a skončí v pátek o půlnoci, upřesnila podle syrských oficiálních médií armáda v prohlášení. Ozbrojená opozice se k prohlášení vládních sil zatím nevyjádřila.

Text armády podle agentury AFP také jasně neupřesnil, zda zastavení palby zahrnuje bojovníky organizace Islámský stát (IS) a syrské odnože mezinárodní teroristické sítě Al-Káida.

Spojené státy a Rusko vyjednaly již v únoru ukončení bojů v Sýrii, které se nevztahovalo na oblasti kontrolované džihádisty. Toto příměří ale zkrachovalo v důsledku opakovaného násilí vládních a opozičních sil.

Mírová jednání uvízla na mrtvém bodě

Syrský Hlavní opoziční vyjednávací výbor (HNC) pozastavil rozhovory s Damaškem v Ženevě v dubnu, žádné datum, kdy by měly pokračovat, ale nebylo stanoveno. Opozice bezvýsledně žádala ukončit bombardování civilistů, propustit tisíce zajatců a hlavně vznik přechodné vlády bez Asada.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.