Summit NATO je za dveřmi. Řeč bude nejen o posílení východního křídla

Varšava se připravuje na klíčový summit NATO. Dvoudenní zasedání začíná v pátek. Lídři členských států zde podle všeho stvrdí plán Aliance na posílení východního křídla, podle něhož mají do Polska a Pobaltí zamířit nové stálé jednotky. Na přetřes přijde i migrační krize, situace na Ukrajině, hrozba islámského terorismu, vztah s Ruskem, ale i žhavé téma brexitu. Stejně tak se ke slovu dostane neustále se opakující diskuze nad problematikou nedostatečných výdajů na obranu ze strany většiny členských zemí tohoto vojensko-politického uskupení.

Severoatlantická aliance hodlá na svém východním křídle nasadit čtyři mnohonárodní prapory, kterým budou velet Spojené státy, Kanada, Británie a Německo. Ve světle ruské agresivity na Ukrajině tím chce podpořit Polsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

„Nasazení vyšle jasný signál, že NATO je připraveno bránit své spojence,“ prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. „Naše obrana a odstrašení však nebudou spočívat pouze v těchto čtyřech praporech, ty jsou součástí větší změny postoje, kterou NATO kvůli výzvám provádí,“ dodal Stoltenberg.

Zpravodaj ČT o amerických očekáváních od varšavského summitu (zdroj: ČT24)

„Na minulém summitu jsme hodně ujišťovali své spojence v NATO kvůli hrozbě z Ruska. Teď se musíme posunout k odstrašení a přijít s velmi jasnou strategií a plánem, které naše síly a kde budou rozmístěny,“ zdůraznila v rozhovoru pro ČT Evelyn Farkasová, bývalá náměstkyně amerického ministerstva obrany.

Washington tlačí na spojence, aby Alianci nabídli víc ze svých armád. A aby NATO dokázalo v jednat bleskově. „Musíme lépe nacvičit a vyvinout rychlé politické rozhodování, schopnost dostat se před hrozbu,“ upřesnil Philip Breedlove, někdejší vrchní velitel ozbrojených sil NATO v Evropě.

  • Summit bude rozčleněn do pěti jednání na úrovni nejvyšších představitelů států a vlád a čtyř jednání na úrovni ministrů zahraničí a obrany. Zahájí ho jednání na nejvyšší úrovni ke kolektivní obraně, respektive alianční schopnosti odstrašení a obrany území NATO proti bezpečnostním hrozbám přicházejícím z jakéhokoli směru.
  • Pokračovat bude pracovní večeří věnované otázce zajišťování stability na východ od území států Aliance. Tématem bude i bezpečnost v regionech Baltského a Černého moře. Předpokládá se přizvání Švédska a Finska jako klíčových aliančních partnerů.
  • Druhý den proběhne jednání na nejvyšší úrovni k roli NATO při zajišťování stability regionu Blízkého východu a severní Afriky, kterého se zúčastní také představitelé EU. Nejvyšší představitelé států a vlád se zaměří na hrozby a výzvy přicházející z těchto oblastí (terorismus a migrace).
  • Summit ve Varšavě bude rozhodovat také o budoucí podobě aliančního působení v Afghánistánu. Uzavře ho zasedání Komise NATO-Ukrajina, během něhož Aliance potvrdí solidaritu s tímto významným východním partnerem, zhodnotí pokrok v provádění reforem v zemi a nastíní další směr alianční asistence.