Valls obešel poslance a prosadil spornou reformu zákoníku práce

Francouzský socialistický premiér Manuel Valls zabránil poslancům, aby ve druhém čtení hlasovali o návrhu sporné reformy zákoníku práce. Použil při tom článek ústavy, který vládě za určitých okolností umožňuje zákonodárce obejít a návrh prosadit „silou“. Definitivní schválení reformy, proti níž se ve Francii už několik měsíců konají demonstrace, to ale ještě neznamená.

Reforma, proti níž v úterý v Paříži protestovalo podle policejní prefektury 6000 až 7000 lidí, rozděluje i samotné socialisty. Stejně Valls postupoval už při prvním čtení v květnu.

Pravice ani levice zatím nevyvolaly očekávané hlasování o nedůvěře, což je mechanismus, kterým poslanci mohou podle ústavy prosazení návrhu zákona zabránit. Čas na to mají do středečního odpoledne.

Lídr poslanců pravicových Republikánů Christian Jacob Vallsovu iniciativu označil za „maškarádu“ a řekl, že jeho strana, jejíž poslanci na protest opustili jednací sál, se nebude účastnit vyřizování účtů mezi levicí.

Protesty proti reformě zákoníku práce
Zdroj: Reuters

Text návrhu zákona tak bude podle agentury AFP nejspíš schválen, neboť je pravděpodobné, že poslanci vládě důvěru vysloví, i pokud na takové hlasování dojde. Norma pak bude putovat mezi Senátem a Národním shromážděním, které by ji mělo definitivně schválit 22. července.

Mimořádným, ale poměrně často používaným krokem, který umožňuje ústava, se vláda vyhnula riziku, že schválení změn rok před volbami parlamentu a hlavy státu zablokují její vlastní poslanci. Zmírnění ochrany zaměstnanců podle vlády povzbudí podniky k přijímání nových pracovníků. Kritici však tvrdí, že reforma umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.