Brennerský průsmyk osiřel, pyrotechnici likvidovali bomby z války

Brennerský průsmyk se v neděli dopoledne vylidnil. Pyrotechnici zatím úspěšně zlikvidovali pumy z druhé světové války nalezené při stavbě. S tím souvisela evakuace obyvatel okolí, ale i uzavírka dálnice i železniční trati, které průsmykem vedou. Celá operace trvala zhruba čtyři hodiny.

Americké bomby z druhé světové války našli dělníci při stavebních pracích u jihotyrolského Freienfeldu. Jejich likvidaci úřady dlouhodobě plánovaly vzhledem k nutné evakuaci a také uzavírce dálnice A22, která spojuje Innsbruck s Veronou.

Domovy muselo na dobu likvidace pum opustit 2780 lidí. Akce začala podle zpravodajského webu Südtirol News v půl osmé ráno, pyrotechnici se ale připravovali již o dvě hodiny dříve.

Na místě pracovaly dva týmy specialistů na výbušniny. Obě bomby byly dlouhé 1,72 metru, široké více než půl metru a vážily tunu. Experti měli obavy především ze špatného stavu pum. První tým začal odstraňovat dvě roznětky první bomby v 7:39 a trvalo mu to téměř dvě hodiny. Druhý tým si následně o 30 metrů dál poradil s druhou bombou během půl hodiny.

Před polednem bylo hotovo. Lidé mohli bez obav z výbuchu domů, auta opět zaplnila dálniční úsek mezi Sterzingem a Brixenem a znovu se rozjely i vlaky.