SMS varovaly australské voliče před vládními liberály. Teď se tím zabývá policie

Za vlády vedené Liberální stranou budou veřejné zdravotní služby v Austrálii privatizovány, varovaly SMS zprávy, které před australskými parlamentními volbami měly přicházet tamním voličům. Liberálové takový záměr vyloučili. Stížnostmi na textové zprávy se začala zabývat i australská policie.

Předběžné výsledky australských voleb zatím ukazují na vyrovnaný souboj hlavních politických stran, naznačují ale ztráty vládních liberálů a zisk opozičních labouristů. Kontroverzní SMS zprávy, které vypadaly, že pocházejí od zdravotní pojišťovny Medicare, přitom mohly ovlivnit rozhodování voličů při sobotních volbách, a to právě v neprospěch vládní koalice.

Předseda vlády Malcolm Turnbull již v sobotu večer na shromáždění svých stoupenců označil tyto SMS v souvislosti s informacemi o volebních ztrátách svých liberálů za „mimořádně nečestný čin“. „Je to pěkně hanebná epizoda v politických dějinách Austrálie,“ prohlásil podle AP šéf vlády, přičemž vinu přiřkl opoziční Labouristické straně.

Labouristé zatím mají více křesel než vládní koalice

Na konečné výsledky voleb bude zřejmě nutné počkat až do úterý, až budou přepočteny takzvané další preferenční hlasy, které nakonec určí vítěze v nerozhodnutých volebních obvodech. Zatím má vládní koalice ve 150členné sněmovně jistých jen 67 křesel, zatímco opoziční labouristé 71. O zbylých mandátech dosud není rozhodnuto.

Turnbull si přes tyto nepříznivé informace stále zachovává optimismus. „Dali bychom přednost jasnějšímu výsledku. Jsem si ale jistý, že nakonec dáme pro koalici dohromady většinu,“ prohlásil podle agentury DPA. K zajištění většiny v dolní parlamentní komoře je nutné získat nejméně 76 mandátů.