Britská královna vyzvala Skoty ke klidu. V Londýně se protestovalo proti brexitu

Britská královna Alžběta II. vystoupila na veřejnosti poprvé po referendu, ve kterém se většina Britů vyslovila pro vystoupení z Evropské unie. Před skotským parlamentem prohlásila, že „zachovat klid v rychle se měnícím světě může být obtížné“. Většina Skotů totiž byla pro zachování svazku s EU, a tak skotská premiérka Nicola Sturgeonová mluví znovu o referendu o odloučení od Británie. Proti brexitu také v sobotu demonstrovaly desetitisíce lidí v Londýně.

„Všichni žijeme a pracujeme ve stále složitějším a náročnějším světě, ve kterém události mohou a také probíhají s pozoruhodnou rychlostí. Zachovat schopnost zůstat v klidu může být těžké,“ prohlásila devadesátiletá královna v projevu, ve kterém formálně otevřela páté zasedání skotského regionálního parlamentu. Podle ní i skotský parlament prokázal v průběhu let, že lze chladnokrevně zvažovat, jak nejlépe dané výzvy a příležitosti řešit.

V referendu o Velké Británii a EU koncem června se ve Skotsku vyslovilo 60 procent voličů pro setrvání v EU. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v první reakci prohlásila, že učiní, co je v jejích silách, aby zachovala vazby s EU. Také nevyloučila druhé referendum o nezávislosti na Británii.

Posledně hlasovali v roce 2014, tehdy ale Skotové zvolili zachování společného státu s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Alžběta II. konání tohoto referenda nesla těžce a po vyhlášení výsledků netajila svou úlevu, vyzradil v minulosti britský premiér David Cameron.

Protestující žádali zabránit brexitu

V centru Londýna se pak v sobotu sešli lidé, kteří podobně jako většina Skotů nesouzní s výsledkem referenda o EU. Proti odchodu Británie z Evropské unie tak v britské metropoli demonstrovaly desetitisíce převážně mladých lidí. 

Události ČT: Desetitisíce lidí protestovaly v centru Londýna proti odchodu z EU (zdroj: ČT24)

„Můžeme sejmout prst z tlačítka pro sebezničení a zabránit brexitu. A to odmítnutím, že referendum má hodnotu konečného rozhodnutí. Neopouštějme budoucí generaci. Demonstrujme, protestujme a zastavme brexit,“ uvedl na Facebooku jeden z organizátorů londýnského průvodu Keiran MacDermott. Narážel na skutečnost, že referendum není v zemi právně závazné a brexit musí ještě schválit parlament.

Podle pořadatelů protestního průvodu se na demonstraci sešlo zhruba 40 tisíc lidí. Ke stejnému počtu došla i stanice BBC, která usoudila, že přišlo rozhodně více lidí, než se očekávalo. Podle některých komentářů bylo ale účastníků méně než 40 tisíc. Úřady se k účasti
nevyjádřily.

Odhad svědků zdejší televizní stanice je dvacet až čtyřicet tisíc demonstrantů. To je sice úctyhodné číslo, ale třeba protest proti válce v Iráku přivedl před lety do londýnských ulic až milion Britů.
Ivan Kytka

Podle herce Marka Thomase z řad pořadatelů by britští zákonodárci neměli podpořit odchod, který je podle něj výsledkem přehánění a překrucování, kterých se dopouštěli zastánci brexitu ohledně imigrace a financování EU. „Přistoupili bychom na výsledek referenda, kdyby se odehrávalo v patřičné úrovni. Avšak bylo plné dezinformací,“ řekl Thomas v průvodu. „Rozhodli jsme se špatně kvůli lžím v kampani pro brexit,“ tvrdí také 37letá Casey.

„Ráno po hlasování jsem byl skutečně ohromen. Cítím se hluboce nejistý ohledně své budoucnosti,“ vysvětlil agentuře Reuters svou účast na demonstraci 25letý Nathaniel Samson ze severního Londýna. Pro setrvání v EU hlasovalo v metropoli při plebiscitu 60 procent obyvatel. V celonárodním součtu ale podpořilo setrvání jen 48 procent voličů.

Nastane brexit? Ne všichni Britové tomu věří

Průzkum agentury Ipsos Mori zveřejněný zpravodajským serverem BBC ukázal, že část Britů ale příliš nevěří tomu, že se výsledek referenda naplní. Asi 16 procent dotázaných voličů si podle průzkumu myslí, že Británie v evropském bloku nakonec zůstane, a to navzdory výsledku referenda. Zhruba 22 procent jich řeklo, že neví, jestli k brexitu skutečně dojde.

Naprostá většina dotázaných na druhou stranu uvedla, že by v případě opakovaného referenda svůj názor nezměnila a volila by stejně jako 23. června. Pouze pět procent příznivců brexitu a dvě procenta jeho odpůrců by hlasovalo jinak.

Průzkum agentury Ipsos Mori mezi Brity o brexitu
Zdroj: ČT24

Téměř polovina dotázaných voličů by si přála konání předčasných voleb ještě předtím, než začnou s Evropskou unií jednání o podmínkách odchodu. Oba favorité na šéfa Konzervativní strany a zároveň na funkci příštího premiéra – ministryně vnitra Theresa Mayová a ministr spravedlnosti Michael Gove – nicméně možnost konání předčasných voleb odmítli. Více než polovina lidí se pak domnívá, že současná politická reprezentace neodráží jejich názory na správu věcí veřejných.

Skupina opozičních poslanců podle britského listu The Independent v písemném prohlášení uvedla, že podmínky, které se domluví v souvislosti s vystoupením země z EU, musejí schválit Britové, a to v dalším referendu.

Situace v Británii se nicméně začne vyjasňovat nejspíš až po 9. září, kdy má být známo jméno nástupce premiéra Davida Camerona v čele Konzervativní strany i britské vlády. Nový premiér nejprve vyzve parlament ke schválení brexitu, jak rozhodli lidé v plebiscitu. Poté zahájí formální kroky k vystoupení z EU, čímž začne proces vyjednávání podmínek odchodu a budoucích vztahů Británie s Unií.