Ozbrojenci Islámského státu přepadli restauraci v Dháce, drží rukojmí

Skupina osmi až devíti ozbrojenců přepadla restauraci v diplomatické čtvrti bangladéšské metropole Dháka. Útočníci zadržují podle místních médií zhruba 20 lidí jako rukojmí – jsou mezi nimi s největší pravděpodobností i cizinci. K útoku, který si vyžádal nejméně dva mrtvé a tři desítky zraněných, se přihlásil Islámský stát.

Pachatelé vtrhli do jídelny, začali kolem sebe střílet a podle svědků provolávali „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Rychle proti nim zasáhla policie, s níž se dostali do přestřelky. Oba mrtví a zřejmě většina zraněných jsou z řad bezpečnostních složek.

Policie okolí uzavřela a podle médií se chystá i s podporou obrněných vozidel k útoku na zabarikádované ozbrojence, kteří po nich házeli granáty.

Policie se také pokusila o vyjednávání. Pachatelé ale nevznesli žádné požadavky.

Podle zaměstnance kuchyně, který před útočníky včas uprchl, jsou muži ozbrojeni nejen střelnými zbraněmi, ale i bombami. Jako rukojmí podle něho drží mimo jiné jednoho Itala a jednoho Argentince.

Americké diplomatické zdroje uvedly, že uvnitř by neměl být žádný zaměstnanec ambasády USA.

Země se v posledních měsících stala dějištěm série útoků, které hlavně islámští extremisté zaměřovali na bojovníky za svobodu slova, umírněné muslimy, členy menšin a také několik cizinců.