V Istanbulu zadrželi 11 radikálů napojených na islamisty

V Istanbulu bylo kvůli úternímu útoku na letišti zadrženo 11 zahraničních radikálů podezřelých z napojení na Islámský stát (IS). Informoval o tom turecký deník Habertürk. Operaci proti islamistické buňce provedla brzy ráno protiteroristická jednotka. Zadržení měli údajně vazby na tři sebevražedné útočníky, kteří útok na Atatürkově letišti spáchali.

Mezi 11 zatčenými jsou i osoby ruské státní příslušnosti, které ve městě přebývaly. Celkový počet zadržených v souvislosti s útokem se tak zvýšil na 24, poznamenal deník Hürriyet. Celkem 13 lidí, z nichž byli čtyři cizinci, bylo v Istanbulu zadrženo již ve čtvrtek. Tehdy se operace uskutečnila na šestnácti různých místech v několika čtvrtích.

Úterní sebevražedný útok na istanbulské letiště provedli zřejmě tři cizinci, kolem jejichž původu nicméně panují nejasnosti. Podle turecké agentury Anadolu, která se odvolává na zdroj z prokuratury, byli atentátníci občané Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Ruska, přičemž Rus pocházel z Dagestánu na severním Kavkazu. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí ale dnes uvedlo, že dva sebevražední útočníci měli ruské pasy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úterní sebevražedný útok na istanbulské letiště provedli zřejmě tři cizinci. Podle turecké agentury Anadolu, která se odvolává na zdroj z prokuratury, byli atentátníci občané Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Ruska, přičemž Rus pocházel z Dagestánu. Počet obětí vzrostl na 44, při útocích zemřeli i tři útočníci. Z asi 238 zraněných jich je 94 stále v nemocnicích. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, turecká vláda ale podezírá Islámský stát.

V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, přičemž mnozí jsou veteráni čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS při útocích na cizince však nejsou Čečenci příliš proslulí.

Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace IS vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na územích v Iráku a v Sýrii.

Turecko obnovilo s Ruskem sekci pro boj s terorismem

Turecko nyní spolu s Ruskem obnovilo činnost společné pracovní skupiny pro boj proti terorismu a Moskva také očekává kontakty mezi představiteli armád obou zemí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavasogluem poprvé od rozhodnutí svých prezidentů obnovit vzájemné vztahy, pošramocené loňským sestřelením ruského bombardéru tureckými stíhačkami poblíž turecko-syrské hranice.

„Naše spolupráce v boji s terorismem nepochybně získává zvláštní aktuálnost,“ řekl Lavrov v narážce na úterní teroristický útok na istanbulské letiště. Připomněl, že kvůli sestřelení ruského letadla byla zmrazena po sedm měsíců i práce rusko-turecké pracovní skupiny, tvořené diplomaty a zástupci tajných služeb.

Události: Rusko a Turecko nakročily k nápravě vztahů (zdroj: ČT24)

Nyní se oba ministři ji rozhodli operativně obnovit. Ministr předpokládá i obnovení styků mezi armádami obou zemí, a to tím spíše, že ruské vojenské letectvo působí na pozvání Damašku v Sýrii a Turecko je členem koalice, vedené USA.