Evropské hvězdy vyšly nad Bratislavou, Slovensko se ujímá předsednictví

Slovensko se ujímá svého historicky prvního předsednictví v Radě Evropské unie. Jednou z hlavních úloh země bude dopomoct klidnému odchodu Velké Británie z evropského společenství. První den předsednictví se nese především v duchu jednání premiéra Roberta Fica a jeho ministrů v Bratislavě se členy Evropské komise a jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem.

Slovensko převzalo šestiměsíční předsednictví od Nizozemska a v čele Unie stojí vůbec poprvé od vstupu v roce 2004. Vůdčí úlohy se přitom neujímá v nejsnazší době, protože evropská osmadvacítka čelí výsledkům referenda ve Spojeném království, které se plebiscitem z minulého týdne vyslovilo pro odchod z evropských struktur.

Hlavní téma? Brexit

Právě dopad brexitu bude jedním z hlavních témat, která budou podle slovenských politiků dominovat předsednictví. V září se státníci členských zemí EU s výjimkou Británie setkají ve slovenské metropoli, aby hovořili o další budoucnosti evropského bloku, a to už bez zástupce Velké Británie. Slovensko neočekává od bratislavského summitu návrhy radikálních změn fungování Unie.

„Nemáme žádný zájem na radikálních krocích. Stejně si nemyslíme, že by bylo správné konstatovat, že jedeme správným směrem, všechno je v pořádku a že netřeba nic měnit. Musíme se především soustředit na otázku komunikace, jak prodat úspěšný evropský projekt občanům, a dát odpovědi na další vývoj nejzávažnějších témat, která Evropskou unii zatěžují,“ uvedl Fico.

„Slovensko schválilo svůj program předsednictví teprve ve čtvrtek, protože do poslední chvíle čekalo na britské referendum o setrvání v Unii. Jeho výsledek slovenské priority zásadně pozměnil, Bratislava se připravovala na zcela jiný průběh předsednictví. Následujících šest měsíců bude hlavně o brexitu,“ zdůraznil zpravodaj ČT David Miřejovský.

Slováci chtějí během svého předsednictví vytvořit k rychlému přijetí rozhodnutí při odchodu Britů to správné prostředí, vedle toho hodlají podporovat i shodu v Unii. Jednotlivé státy evropského spolku totiž zažívají nárůst nacionalistických a euroskeptických nálad i nedůvěry v celý evropský projekt.

Slovensko převezme úlohu moderátora

Bratislava je město považované za křižovatku - nejen proto, že máme tak blízko do Vídně a Budapešti, ale i proto, že Bratislavou protéká Dunaj, který je doslova spojnicí pro celou Evropu.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

„Jsem přesvědčen, že slovenské předsednictví bude úspěchem,“ prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který se svými kolegy už ve čtvrtek přijel do Bratislavy jednat s Ficovou vládou. „Budete hlavním moderátorem Evropy. Moderátor se neskrývá, ale vede, a to i v tématech, která mohou být pro tuto zemi velmi těžká,“ řekl Juncker na Bratislavském hradě.

Analytik Radovan Ďurana ke slovenskému předsednictví (zdroj: ČT24)

Téma bude nejen brexit, ale i uprchlická krize

Kromě brexitu přitom čeká Slovensko také debata o uprchlické krize a kvótách, které Evropská komise prosazuje, ale Bratislava patří k jejich největším odpůrcům. S běženci souvisí i vztah Unie s Tureckem, kde navíc je ve hře citlivá otázka zrušení víz pro turecké občany.

„Zdá se mi, že na tak malou zemi, jako je Slovensko, jsou to mimořádně závažná témata, ale udělali jsme všechno pro to, abychom byli dobře připravení a aby slovenské předsednictví v EU proběhlo úspěšně,“ uvedl Fico během tiskové konference po jednání s Junckerem.

Kromě formálních schůzek čeká unijní a slovenské politiky večer naplánovaný koncert v budově Slovenského národního divadla, a to právě u příležitosti slovenského předsednictví.

Reportáž: Slovensko se ujímá evropského předsednictví (zdroj: ČT24)