Obyčejní Britové se bojí, jaká bude jejich země po brexitu

Britové se bojí, že přijdou o Británii (zdroj: ČT24)

Problémy po brexitu nemusí být pouze ekonomické a politické. Problémy mohou a nejspíše i budou mít také obyčejní Britové. Někteří totiž od minulého pátku trochu víc přemýšlí nad tím, jak se jejich život a život jejich dětí změní, jak se změní Británie.

Ještě v minulém týdnu se děti ráno připravovaly do školy normálně, stejně jako jejich rodiče do práce. Nyní jsou ale jejich rodiče utrápenější. Vlivů je hodně, jak potvrzuje i  Angelika Somasekaramová. „Ve škole děti například chodí do multikulturních tříd a já mám teď obavy, že by se tato dynamika v zemi mohla změnit,“ popsala rodilá Londýňanka.

Situace je pro ni komplikovanější v tom, že její muž je Španěl z Barcelony. Potkali se během studií a zapustili kořeny na západě britské metropole.

V Evropské unii by chtěli zůstat. Po referendu se bojí zvyšování daní, důsledků pro hypotéku, složitějšího cestování. A přemýšlí o pojistce pro své dva syny, což popisuje Luis. „Chceme, aby měli chlapci v budoucnu co nejvíc příležitostí. Proto bychom pro ně chtěli získat španělské pasy a já budu muset přemýšlet o tom, že si pořídím ten britský,“ řekl.

Bojí se o finance, hlavně z EU fondů

Luis je vědec a pracuje ve výzkumu rakoviny. Najednou se bojí, že by jeho obor mohl přijít o evropské fondy. Unie jedná o své budoucnosti a nová britská vláda s ní musí podle Luise dohodnout co nejbližší vztahy. „Nejlepší premiér by byl takový politik, který se víc identifikoval s kampaní za setrvání v Evropské unii, nebyl ale v čele té kampaně,“ myslí si.

Kompromis mezi oběma tábory je teď podle britsko-španělské rodiny pro Británii to nejdůležitější. Aby se rozdělení společnosti po referendu neprohloubilo. A nejhorší je právě nejistota, co bude dál.