Vítězní španělští lidovci zahájí jednání o povolební koalici

Další nesnadný pokus pro lidovce Rajoye (zdroj: ČT24)

Španělský premiér Mariano Rajoy, jehož lidovci zvítězili v nedělních předčasných parlamentních volbách, zahájí v pondělí jednání o povolební koalici. Rajoy vyšel z těchto voleb silnější, když jeho strana získala o 14 poslaneckých křesel více než v prosinci. Přesto se podle španělských deníků asi neobejde bez, minimálně tiché, podpory socialistů, kteří skončili druzí.

Premiér Rajoy vyhrál v neděli parlamentní volby již potřetí za sebou. Ale zatímco v roce 2011 získal absolutní většinu a sám mohl sestavit vládu, v prosinci ani v neděli na potřebných 176 křesel ve 350členném Kongresu poslanců nedosáhl.

V nynějších volbách získali lidovci 33 procent hlasů a obsadí tak 137 poslaneckých křesel, v prosinci přitom dostali jen 28,7 procenta hlasů, což jim stačilo na 123 mandátů. Spojit by se mohli podle deníku El País s centristickou stranou Ciudadanos, s níž by měli dohromady ale stejně jen 169 křesel.

Nárokujeme si právo vládnout pro všechny Španěly, i pro ty, co nás nevolili.
Mariano Rajoy
španělský premiér (lidovci)

Albert Rivera, šéf strany Ciudadanos, která v neděli skončila čtvrtá a získala 13 procent hlasů, a tedy 32 poslanců, zůstává optimistický, i když oproti prosincovým volbám jeho strana osm křesel ztratila. Již v noci oznámil, že je připraven jednat s Rajoyem o koalici.

Španělsko po volbách (zdroj: ČT24)

Lidovci ale budou muset hledat ještě další podporu, a to buď u nacionalistických stran, nebo u socialistů. Šéf socialistické strany Pedro Sánchez se přitom stavěl v posledním půlroce, v němž se neúspěšně pokoušel o získání důvěry poslanců jako králem navržený premiér, k velké koalici odmítavě.

Sánchez, jehož socialisté získali druhé místo a obsadí v novém parlamentu 85 křesel (o pět méně než v předchozím parlamentu), se po zveřejnění výsledků opřel do lídra radikální levice Pabla Iglesiase. 

Měl možnost (Pablo Iglesias) volit pro progresivní vládu a ukončit vládu Rajoye, ale nesnášenlivost a stavění osobních zájmů nad zájem obecný umožnily vylepšení výsledku lidovců.
Pedro Sánchez

Ani Iglesias není s výsledky nedělních voleb spokojen, neboť předvolební průzkumy předvídaly pro jeho koalici s komunistickou Sjednocenou levicí (IU) druhé místo. Nakonec skončila koalice Unidos Podemos se 71 křesly třetí, stejně jako v prosinci.

Iglesias, který stranu Podemos založil teprve před dvěma lety, ukončil povolební mítink v Madridu provoláním „Hasta la victoria siempre“ (Až ke konečnému vítězství), které si vypůjčil z historie od postavy kubánské revoluce Ernesta Che Guevary, a zpěvem Internacionály.

Vládní lidovci v neděli zvítězili také ve volbách do Senátu, kde si polepšili o šest křesel (ze 124 na 130).