Samaras dokázal sestavit vládu a stal se řeckým premiérem

Atény - Řecké strany se dohodly na nové vládě. Šéf Nové demokracie (ND) Antonis Samaras to oznámil prezidentovi a krátce na to složil premiérskou přísahu. Konzervativci, kteří v parlamentních volbách zvítězili, se dohodli na podpoře se dvěma levicovými stranami - hnutím PASOK a Demokratickou levicí (DIMAR). Ty nejspíš ale do kabinetu své ministry nevyšlou, budou nicméně hlasovat pro vládu. Úkolem kabinetu bude vyjednat v eurozóně zmírnění podmínek zahraniční finanční pomoci, která má zachránit Řecko před bankrotem.

„Máme vládu,“ prohlásil šéf PASOKu Evangelos Venizelos po odpoledních jednáních. Řecko i Evropa si tak mohou po napínavých politických jednáních oddychnout. Předseda konzervativců  Samaras poté zamířil k prezidentovi, aby ho informoval o dohodě. „Získal jsem parlamentní většinu potřebnou k vytvoření nové vlády, která zajistí dlouhodobou stabilitu a přinese naději,“ řekl prezidentovi Samaras. Krátce na to složil přísahu. Jeho vláda by tak měla učinit zítra.

Nový premiér Antonis Samaras:

"Už zítra vyzvu vládu, aby začala tvrdě pracovat a dala národu reálnou naději. (…) Prosím Řeky o vlasteneckou a pevnou národní jednotu a důvěru. S boží pomocí dokážeme všechno, co je nutné k nalezení východiska z krize."

Prezident Karolos Papulias zdůraznil, že před budoucím kabinetem stojí „četné a obtížné“ úkoly, zejména dojednání nových podmínek pro poskytnutí záchranného balíku eurozóny. Samaras přislíbil, že odvede zadluženou zemi od „propasti bankrotu“. „Už zítra vyzvu vládu, aby začala tvrdě pracovat a dala národu reálnou naději,“ odpověděl nový ministerský předseda. Jedním z prvních vládních úkolů by mělo být sestavení týmu expertů, kteří sjednají s eurozónou nové podmínky pro záchrannou půjčku 130 miliard eur. Bez jejího přispění by Řecko čekal neodvratný krach.

Kabinet Nové demokracie svými hlasy podpoří socialisté z hnutí PASOK (33 poslanců) a také  DIMAR (17 poslanců). Spolu se 129 poslanci ND tak bude mít vláda v třísetčlenném parlamentu dostatečnou podporu, aby prosadila nezbytné rozpočtové škrty.

Antonis Samaras a Karolos Papoulias
Zdroj: ČTK/AP/Andreas Solaro

O obsazení jednotlivých resortů šéfové všech tří stran jednali odpoledne, rozhovory budou pokračovat večer; spekuluje se, že klíčový post ministra financí by mohl zaujmout šéf řecké národní banky Vasilis Rapanos. Řecká média nevylučují, že PASOK i DIMAR mohou být ve vládě zastoupeny nepřímo prostřednictvím nezávislých odborníků.

Apostolos Kaklamanis, poslanec za PASOK:

„Když přijde na zaplnění křesel, Řecko má spoustu dobrovolníků. Toto bude ale podle mě vláda, u níž bude hrát velkou roli parlament. Podpora a kritika poslanců bude zásadní.“

Uvnitř PASOKu byly kvůli formě podpory nové vlády velké hádky. Zatímco jedni prosazovali názor, že pokud PASOK chce plně podporovat budoucí vládu, pak by v ní měl mít také svoje ministry. Jenže šéf strany měl opačný názor. Venizelos připomínal předvolební slib, že se PASOK nebude snižovat k politikaření a obchodu s ministerskými funkcemi. V nové vládě by podle něj neměli zasednout žádné známé tváře z předchozích vlád.

DIMAR požaduje za svou podporu postupný ústup od razantních úsporných opatření. Předseda Fotis Kuvelis včera prohlásil, že Demokratická levice vládu podpoří, ale na kabinetu se podílet nebude. „Podpoříme vládu při hlasování o důvěře, ale do kabinetu nevstoupíme,“ řekl Kuvelis.

Nový kabinet přitom potřebuje co nejsilnější parlamentní podporu, aby mohl prosadit úsporná opatření nezbytná k boji s obřím státním zadlužením. PASOK se stejně jako Nová demokracie zavázal dodržet slib tvrdých úsporných kroků, které musí Řecko podniknout, pokud chce další záchranné půjčky. „Nejdůležitějším problémem není složení nové vlády, ale sestava týmu pro sjednání co nejvýhodnějších podmínek záchranné půjčky,“ řekl včera v televizním prohlášení Venizelos.