Kreml odsoudil ruské fotbalové výtržníky. Podle Lebeděva však „bránili čest země“

Ruská politická scéna není jednotná v postoji k ruským fotbalovým fanouškům, kteří se dopustili výtržností při duelu s Anglií na šampionátu Euro ve Francii. Ruský tým byl kvůli nim i podmínečně vyloučen, další násilnosti by mohly znamenat jeho konec na mistrovství. Zatímco podle místopředsedy ruského parlamentu Igora Lebeděva příznivci bránili čest své země, Kreml se vůči takovým stanoviskům ohradil, uvedla agentura Bloomberg.

Ruští fanoušci byli podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova zapojeni do incidentů na mistrovství ve Francii spolu s příznivci jiných týmů a jejich akce byly „absolutně nepřijatelné“. Fanoušci by podle něj měli dodržovat francouzské zákony a nereagovat na provokace. 

Mluvčí se tak vymezil vůči názoru některých ruských činitelů, kteří se zastali ruských fanoušků zapojených do střetu s anglickými fotbalovými příznivci na mistrovství Evropy. „S jejich vyjádřením nemohu souhlasit,“ uvedl Peskov.

Místopředseda ruského parlamentu a člen výboru tamního fotbalového svazu Igor Lebedev totiž podle Life News prohlásil, že ruští fanoušci bránili čest své země. „Nevidím nic špatného na tom, když se fanoušci perou,“ uvedl na svém twitterovém účtu. Naopak nechápe ty politiky, kteří ruské příznivce kritizují. „Měli bychom je bránit, pak se s tím můžeme vypořádat, až se vrátí domů,“ poznamenal. Pozornost by podle něj měla být směřována i k anglické straně.

Mluvčí ruské vyšetřovací služby Vladimir Markin v reakci na kritiku fanoušků zase poznamenal na sociální síti, že Evropané byli překvapeni, když viděli, jak má vypadat „skutečný muž“.

Otázkou také zůstává postoj ruského ministra sportu Vitaliji Mutkovi. Kamery jej zachytily, jak ruské hooligans burcuje k aktivitě přímo v ochozech.

Ruský tým chce na mistrovství pokračovat

Fanoušky se snaží mírnit ruský fotbalový svaz. Vyzývá je, aby se na stadionu a na veřejnosti chovali slušně. UEFA totiž varovala, že vyloučí ruský národní tým ze šampionátu Euro 2016 v případě, že se násilnosti zopakují. Podle ruského ministra sportu jde v případě podmínky o přísný trest.

Francouzské úřady už začaly s deportacemi problémových fanoušků, šlo o 29 ruských hooligans, kteři byli zadrženi v Cannes. V úterý policie také zadržela autobus s 43 ruskými fotbalovými fanoušky, kteří mířili do Lille na středeční zápas se Slovenskem a které podezírá z účasti na násilnostech v Marseille. „Prokurátor v Marseille rozhodl všechny zavřít, včetně žen a řidičů. Jsme zadrženi na 24 hodin, počítá se to od zastavení autobusu. Policie se k nám chová korektně, ale vezou nás do Marseille, takže na zápas v Lille můžeme zapomenout,“ citoval web gazeta.ru šéfa ruské fanouškovské unie Alexandra Šprygina.

Kvůli řádění fanoušků byli Rusové pokutováni také na evropském mistrovství v roce 2012. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase, v součtu musel zaplatit 215 tisíc eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky. Rusko tehdy muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Rusko bude v roce 2018 vůbec poprvé hostit mistrovství světa a snaží se zlepšit si obraz, zatímco se potýká s obviněními z výtržnictví a rasismu mezi fanoušky své domácí ligy a s obviněním z dopingu na olympijských hrách před dvěma roky, které hostilo v Soči.