Při útocích v Bagdádu zemřely desítky lidí

V Bagdádu při dvou oddělených útocích zemřelo 22 lidí a sedm desítek osob utrpělo zranění. Jeden z útoků spáchal sebevražedný atentátník v autě. V druhém případě došlo k explozi automobilu plného výbušnin. Útoky se staly v době, kdy se irácká armáda snaží dobýt Fallúdžu, která je baštou radikální organizace Islámský stát.

Při první akci vybuchl automobil naložený výbušninami ve východní čtvrti Bagdádu Džadída. Podle prvních zpráv tam zemřelo osm lidí, ale policie později bilanci zvýšila na 15 mrtvých a 50 raněných.

Druhý útok byl sebevražednou akcí řidiče, který zaútočil s automobilem na vojenské kontrolní stanoviště v Tádží nacházejícím s v blízkosti Bagdádu severně od města. O život přišlo sedm vojáků a zraněno bylo 20 osob. K akcím se zatím nepřihlásila žádná skupina.

Útok v Bagdádu
Zdroj: Reuters

V Bagdádu v minulých dnech přibylo atentátů, v sobotu při jednom zahynulo šest lidí, ve středu sedm. Připisuje se to tlaku armády na radikály z Islámského státu (IS) ve Fallúdži. Vojsko o toto sunnitské město bojuje od 23. května a podařilo se mu probojovat se na jižní předměstí. IS drží Fallúdžu od roku 2014, město zaminoval, podkopal tunely a jako lidské štíty tam drží civilisty.