Jedlé držáky na plechovky mají uchránit životy tisíců zvířat

Horizont ČT24: Boj proti smrtícím plastům v oceánech (zdroj: ČT24)

Obrovské množství plastových odpadků pokrývá čím dál tím větší část oceánů. Jeden takový plastový ostrov v Tichém oceánu už je šestkrát větší než Francie. Tašky, sáčky a držáky na nápoje přitom představují pro ryby i ptáky smrtelnou past. Majitel jednoho malého pivovaru se to rozhodl změnit a oslovil největší hráče na trhu s nápadem vyrábět kroužky na pivní plechovky z jedlého materiálu.

Léto tráví na plážích desítky milionů lidí, ale jen někteří z nich po sobě uklidí. Plastový odpad, který se dostane do moře, pak pomalu a trýznivě zabíjí ryby, ptáky i mořské želvy.

„Z jediného ptáka jsme vyjmuli přes 200 různých kusů plastu. Našli jsme všechno, od osvětlovacích tyček, které používají rybáři, přes tři až čtyři míčky až po nejrůznější úlomky,“ potvrzuje závažnost situace vědkyně Denise Hardestyová.

Plechovky s jedlou mřížkou
Zdroj: ČT24

Majitel malého pivovaru na Floridě se proto rozhodl situaci řešit a začít u sebe. Plastové držáky na pivní plechovky, kterých každé léto vyrobí miliony, chce nahradit jedlým materiálem ze zbytků chmele a sladu.

„Na základě výpočtů vypadá náš projekt velice výhodně, protože pivovary už do materiálu investovaly. Děláme z recyklátu a neutrácíme za suroviny. Takže rázem je výroba mnohem levnější,“ tvrdí ředitel Saltwater Brewery Chris Gove.

Dopady plastových odpadů na přírodu
Zdroj: ČT24

Jen ve Spojených státech se každý rok zkonzumuje několik miliard plechovek limonád i piva. Většina z nich se prodává v plastových držácích. Pokud se dostanou do oceánu, proudy je pak odnáší tisíce kilometrů daleko. I proto chce Chris Gove rozjet výrobu jedlých držáků co nejdříve: „Našli jsme před 150 různých pivovarů, včetně těch největších, které se chtějí přidat. Můžeme začít. Stačí naplánovat, v jakém rozsahu rozjet výrobu a můžeme nápad zrealizovat.“

Podle ekologů jde jen o začátek, který má ale i tak velký význam. Plastový odpad totiž ve světových oceánech každý rok podle odhadů UNESCO zahubí přes milion ptáků a sto tisíc dalších živočichů.