Odešel poslední psí hrdina z 11. září

Ve Spojených státech byl uspán poslední psí záchranář, který se po útocích v New Yorku v roce 2001 podílel na hledání přeživších v troskách Světového obchodního centra. Šestnáctiletá fenka zlatého retrívra jménem Bretagne se dočkala odchodu se všemi poctami – na poslední cestu k veterináři ji doprovodili členové hasičského a policejního sboru, aby jí vzdali hold a vytvořili čestnou uličku.

Fenka Bretagne a její psovodka Denise Corlissová podstoupily záchranářský výcvik v roce 2001 a nasazení do ostré akce přišlo velice brzy – 11. září v New Yorku. Připojily se tam ke stovkám dvojic psovodů a jejich psích kolegů, pracovaly dva týdny dvanáct hodin denně.

V troskách zničených mrakodrapů se našlo velice málo přeživších a Bretagne, stejně jako většina jejích kolegů, navzdory usilovnému nasazení nenašla nikoho. V obtížné akci se ovšem stala miláčkem lidských záchranářů a jistým druhem terapie pro psychicky vyčerpané členy sboru.

Fenka Bretagne
Zdroj: Karen Warren/ČTK/AP

Později byla psovodka Corlissová spolu se svou parťačkou nasazena do řady dalších náročných akcí, například během hurikánů Katrina a Rita. Několikrát se spolu dostaly do život ohrožujících situací a Corlissová přiznává, že navzdory výcviku měla mnohokrát strach o sebe i o Bretagne: „Zatajil se mi dech a říkala jsem si: Doufám, že to dělá správně.“

Z aktivní služby odešla fenka společně se svou psovodkou. Jejich pomoc veřejnosti tím ale neskončila. V následujících letech navštěvovaly základní školy, kde Bretagne pomáhala s výukou čtení: žáci, kteří se báli číst nahlas před ostatními, četli fence a postupně díky tomu dokázali překonat ostych.