V USA omezují elektronické kouření. Kvůli daním z tabáku, tvrdí kritici

Události: Americká vláda omezuje elektronické kouření (zdroj: ČT24)

Vláda Spojených států zakázala prodej elektronických cigaret lidem mladším 18 let a připravuje další přísné předpisy. Už teď přitom čelí řadě žalob, podle nichž by měla lidem pomoci přestat kouřit, a ne komplikovat dostupnost prostředků, které mohou k odvyknutí přispět. Podle některých kritiků jsou skutečným důvodem restrikcí výnosy z daní z tabákových výrobků.

O podíl na americkém trhu se stále častěji hlásí elektronické cigarety. Město Washington uvrhlo na jejich prodejce sedmdesátiprocentní daň, i když se nejedná o tabák. „Je to proto, že ubíráme peníze z daní z cigaret. Ve Washingtonu se prodává krabička za 10 dolarů, městu z toho zůstává 70 nebo 60 procent,“ vysvětluje majitel obchodu s elektronickými cigaretami Fadi Khalaf.  

Vláda zavádí hranici osmnácti let pro prodej elektronických cigaret. „Mezi lety 2011 a 2015 procento středoškolských studentů, kteří kouřili elektronické cigarety, raketově poskočilo o víc než 900 procent,“ argumentovala ministryně zdravotnictví Sylvia Burwellová. Zároveň ale výrazně klesá počet studentů, kteří kouří klasický tabák.

Americká vláda bude dále požadovat, aby výrobci elektronických cigaret, což jsou často malé firmy, prováděli stejné testy jako tabákoví giganti. A na trhu budou moct bez omezení zůstat jen ty produkty, které se prodávaly do roku 2007. „Mezi nimi je mnoho cigaret, ale téměř žádná elektronická cigareta. Takže paradoxně restriktivnější předpisy se budou týkat bezpečnějšího výrobku,“ říká odborník na tabákový průmysl Alan Viard.

Regulace by naopak měla spíše povzbudit kuřáky posunout se k elektronickým cigaretám.
Saul Shiffman
psycholog a adiktolog

Rozdíl mezi běžnou a elektronickou cigaretou není jen ve vzhledu. I když studie zkoumající dlouhodobé důsledky jsou teprve v začátcích, podle některých odborníků může být elektronická cigareta až o 95 procent méně škodlivá. Skeptici tvrdí, že na hodnocení rizik je příliš brzo.

V Americe holduje elektronickým cigaretám zhruba 10 procent obyvatelstva. Číslo stagnuje, stejně jako objem obchodu. Letos se prodají přístroje i chutě v přepočtu za zhruba 100 miliard korun, odhadují obchodníci.