Evropský zátah proti organizovanému zločinu: Policie zadržela čtyři sta lidí

Policisté z více než dvou desítek evropských zemí včetně Česka rozbili desítky organizovaných zločineckých skupin. Během zátahů zadrželi téměř čtyři stovky lidí pocházejících především z východní Evropy, informovala agentura DPA s odvoláním na německý Spolkový kriminální úřad. Celkem by se mohla škoda způsobená činností těchto zločineckých skupin vyšplhat až na stovky milionů eur.

Na zásazích se podílelo asi tisíc policistů z 22 evropských zemí. Po dvou a půl letech vyšetřování se podařilo rozbít 72 zločineckých skupin, které byly aktivní v nejrůznějších oblastech kriminality – od organizovaných krádeží drahých terénních vozů přes vloupání do domů a bytů, krádeže v obchodech, ozbrojené loupeže v klenotnictvích a falšování dokumentů až po obchodování s lidmi a vraždy na zakázku.

Celkem policie z dvou desítek evropských zemí vyšetřovala 1890 podezřelých, nechala si vystavit 575 zatykačů a zadržela 382 údajných pachatelů. Sedmdesát devět z nich už soudy odsoudily. Pachatelé pocházeli především z Polska, Litvy a Ruska, ale například i z Gruzie či Čečenska. Celkem 138 domovních prohlídek provedli policisté kromě Česka také v Německu, Polsku, Rakousku, Itálii, Portugalsku, Francii a Belgii.

Vyšetřování pokračuje

Objasnit se podle Spolkového kriminálního úřadu podařilo například 910 krádeží aut a nákladních vozů v odhadované hodnotě 65 milionů eur (1,8 miliardy korun). Zda šlo o jeden koordinovaný zásah či akce probíhaly během delšího časového úseku, není z vyjádření německé policie zřejmé. Vyšetřování však v řadě případů stále pokračuje, a počet zadržených by tak podle německé policie mohl dále stoupat.

Spolupráci policejních složek z celé Evropy podporovala finančně i Evropská unie v rámci projektu Internal Security (Vnitřní bezpečnost). Žádost o financování podobného projektu v následujících letech podle německé policie už v Bruselu obdrželi.