Úmrtnost na malárii rok od roku klesá. Stoprocentní ochrana však stále neexistuje

Přestože se nyní většina pozornosti upírá k viru zika, největším zabijákem přenášeným komáry zůstává malárie. Ještě v roce 2014 nemoci ročně podlehly dva až tři miliony lidí. Nyní klesla bilance na půl milionu, a to zejména díky lepším lékům. Odborníci například vyvinuli vakcínu, která dokáže zabít většinu parazitů. Lék, který by fungoval stoprocentně, však stále neexistuje.

Malárie, kterou způsobuje drobný prvok, jehož nositelem je samička komára rodu Anopheles, má podobné příznaky jako chřipka. Jestli je člověk nakažený, se zjišťuje z krve. Nová vakcína RTS,S by mohla počty nakažených výrazně snížit. I když sami lékaři poukazují na její nedostatky. 

„Co se týče ochrany, není perfektní. Dosahuje maximálně 50procentní úspěšnosti, spíš míň. Chtěli bychom vakcínu, která dosáhne 80 nebo 90 procent,“ uvedla imunoložka Eleanor Riley. „RTS,S je první vakcína, která dostala povolení od regulačního úřadu, kterým je Evropská léková agentura,“ říká odborník na malárii Christopher Odero.

  • Malárie se týká 95 zemí světa a jen za loňský rok lékaři zaznamenali 214 milionů případů nákazy. Nejohroženější jsou děti do pěti let z naprosté většiny žijící v subsaharské Africe. Jsou zároveň i nejčastějšími oběťmi. Za posledních 16 let se podařilo snížit úmrtnost téměř o polovinu. Ročně zemře na malárii téměř 500 tisíc lidí.

Vakcína produkuje protilátky, které zabijí naprostou většinu parazitů. Problém je, že pokud i jen pouhý zlomek přežije, stačí k tomu, aby spustil nemoc. „Může zabít 99,9 procent parazitů, ale my potřebujeme stoprocentní úspěšnost, což je zřejmě nedosažitelné s jakoukoliv vakcínou. Proto plánujeme RTS,S kombinovat s dalšími vakcínami,“ říká imunoložka Eleanor Riley.

Horizont ČT24: Odborníci otestovali novou vakcínu proti malárii (zdroj: ČT24)

Lékaři navíc upozorňují, že se musí aplikovat všechny čtyři dávky vakcíny s dvacetiměsíčními intervaly. Pokud se jen jediná vynechá, účinek se rapidně sníží. „Pokud v našem úsilí polevíme, okamžitě se znovu začne šířit a bude mít mnohem ničivější následky, protože lidé, kteří už získali imunitu, ji ztratí a stanou se zranitelnějšími,“ uvedl Martin Edlund, ředitel Malaria No More.

Nejvíc se malárie šíří v Africe. Vyskytuje se ale také v jihoasijských zemích, ve Střední Americe a v severních státech Jižní Ameriky. Důležitá je především prevence, tedy postřiky vodních ploch, kde se komáři množí, nebo používání moskytiér, nejlépe napuštěných insekticidy a repelenty. Ani tak se ale malárii podle odborníků v příštích desetiletích vymýtit nepodaří.