Francouzský odpor proti reformám má plamennou dohru. Rafinerie vyhlásily stávku

Plamenné dozvuky francouzského odporu proti reformě (zdroj: ČT24)

Francouzská policie rozehnala demonstranty blokující rafinerii a skladiště pohonných hmot ve Fos-sur-Mer nedaleko Marseille. Tamní objekty blokují lidé, kteří nesouhlasí s vládní reformou zákoníku práce. Pětina francouzských pump už má velké potíže se zásobováním, na ostatních se tvoří několikahodinové fronty. Odbory záhy po zákroku policie oznámily, že všech osm francouzských rafinérií zahajuje stávku.

Reforma zákoníku má usnadnit přijímání i propouštění zaměstnanců. Vláda se prostřednictvím této reformy snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst.

Podle kritiků však zákon jde příliš vstříc zaměstnavatelům a ohrožuje jistotu práce stávajícím zaměstnancům. Již více než dva měsíce organizují odpůrci reformy demonstrace, které zaplňují ulice velkých měst. Od minulého týdne pak nespokojení zaměstnanci blokují některé rafinerie v zemi.

Některým čerpacím stanicím v zemi již kvůli blokádám a protestům, které začaly minulý týden, došel benzin. Ministr dopravy Alain Vidalies uvedl, že jedné z pěti čerpacích stanic v zemi chybí alespoň jeden druh benzinu, některé jsou zcela bez pohonných hmot. Ve Francii je celkem 12 500 čerpacích stanic.

Policie na místě protestu ve Fos-sur-Mer
Zdroj: Reuters

Firma Exxon Mobil uvedla, že produkce v jejích dvou rafineriích ve Francii je na obvyklé úrovni a ke stávce se připojil omezený počet zaměstnanců. Nicméně poškození dopravní komunikace u Fos-sur-Mer způsobilo, že nákladní vozy nemohou nakládat.

Největší francouzský provozovatel rafinerií Total varoval, že některé výroby zastavily provoz a produkce v dalších je omezená. Total ve Francii provozuje celkem pět z osmi místních rafinerií.

Francouzský premiér Manuel Valls v neděli ujistil, že Francie má dostatečné zásoby, aby se s nedostatkem benzinu v čerpacích stanicích vypořádala. Podle analytiků je v nouzových zásobách dostatek benzinu na to, aby čerpací stanice v zemi mohly fungovat až dva měsíce. V pondělí pak Valls slíbil rázné kroky k odvrácení problémů s dodávkami pohonných hmot a prohlásil, že vláda nebude stávky dlouho tolerovat, napsala agentura DPA.