NASA představila prototypy robotů - prvních kolonizátorů Marsu

První kolonizátoři Marsu z dílny NASA (zdroj: ČT24)

Jako první by mohli k potenciálnímu osídlení Marsu zamířit humanoidní roboti. Futuristické vize se snaží „oživit“ NASA a první robotické kolonizátory chce vyslat na rudou planetu za dvacet let. Své plány však střádají i soukromé společnosti.

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku nyní představil prvních 200 prototypů nazvaných Valkýra po bojovnících severské mytologie. Měří 180 centimetrů, váží 136 kilogramů a svět kolem sebe zkoumá pomocí bezpočtu senzorů. „Chceme, aby uměla chodit po měkčím povrchu, protože na něco takového narazí na Marsu,“ uvedla Holly Yancoová z Massachusettské univerzity.

NASA předpokládá, že zdokonalené potomky Val vyšle na Mars jako předvoj spolu s potřebnou technikou na vybudování obyvatelné vesnice. Roboti mají do příletu lidských kolonizátorů sloužit jako údržbáři a opraváři.

Astronauti NASA by se na Mars mohli dostat za dvě dekády. Pak by jim humanoidní roboti měli sloužit jako pomocníci nebo průzkumníci na mise, které mají vědci v plánu vysílat z Marsu ještě dál do vesmíru.

Před vědci nyní stojí úkol vybudovat vhodný počítačový kód, s pomocí kterého budou moci efektivně komunikovat se stroji v nepříznivých podmínkách. Současná časová prodleva ve spojení Marsu a Země by totiž prakticky znemožnila ovládání na dálku při složitějších operacích, jako je stavba objektů nebo jejich opravy.

Průkopníkem v dobývání Marsu se v roce 2012 stalo robotické vozítko Curiosity – humanoid Valkyra ale podle experta z Northeastern University Roberta Platta představuje ohromný skok dopředu. „Vozítka dostávají příkazy k úkolům jednou za den. Je to úplně něco jiného, když potřebujete provádět denně úkoly na několika stanovištích,“ dodává Platt.

A právě výkonnější počítače či mechanické algoritmy mají takové úkoly umožnit. Pokud ne přímo roboti typu Valkyra, pak jejich přímí následovníci budou zkoušet možnosti budoucího života lidí na Marsu.

Vizualizace základen na Marsu
Zdroj: ČT24/jak