Rebelové hrozí ukončením příměří, ruské bomby dopadaly u Aleppa

Hlavní syrské povstalecké skupiny varují, že přeruší příměří, pokud Asadův režim neukončí do 48 hodin útoky na jejich pozice na předměstí Damašku. Rusové v neděli poprvé od začátku klidu zbraní bombardovali Aleppo – cílili na silnici Castello severně od města, která je pro radikály z Islámského státu (IS) životně důležitá, protože je jedinou zásobovací cestou do jimi držených čtvrtí v Aleppu.

„Ruská letadla dnes uskutečnila 40 náletů na silnici Castello. Je to poprvé, co ruská letadla zahájila akci v Aleppu od příměří (z 27. února),“ citovala agentura AFP prohlášení šéfa exilové syrské monitorovací organizace SOHR Ramího Abdar Rahmána.

Syrské vládní síly se několikrát pokusily získat kontrolu nad touto dopravní tepnou, ale vždy marně. Kdyby uspěly, byly by čtvrti v Aleppu obsazené islamistickými vzbouřenci zcela obleženy a odříznuty.

V Sýrii má od konce února platit příměří, je ale porušováno, takže kvůli tomu nemohou pokračovat mírové rozhovory mezi opozicí a vládou. Fronta An-Nusra a Islámský stát do klidu zbraní nebyly zahrnuty. Nejtvrdší boje byly za poslední dobu hlášeny právě z Aleppa, kde v dubnu zemřely stovky lidí.

Povstalci varují: Režim musí ukončit nálety

Povstalci nyní oznámili, že budou považovat příměří za zrušené, pokud útoky syrské armády a spřízněných libanonských bojovníků Hizballáhu u Damašku do dvou dnů nepřestanou. Rebelové pak odpoví všemi legitimními prostředky, aby ochránili civilisty, kteří žijí v těchto oblastech. Mezi signatáři jsou skupiny podporované Západem a Tureckem a působící na hlavních frontách v severní a jižní Sýrii.

Syrské vládní jednotky a spojenečtí bojovníci ve čtvrtek obsadili rozsáhlou oblast jihovýchodně od hlavního města. Poprvé od uzavření dohody o příměří, která vstoupila v platnost koncem února, bylo ostřelováno také město Darája, které drží rebelové.

Rusko v pátek navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Jejich terčem mají být ozbrojenci z fronty An Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida a další rebelové, kteří nedodržují příměří, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Americké ministerstvo zahraničí ale sdělilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.