Turecký parlament schválil ztrátu imunity pro čtvrtinu poslanců

Čtvrtina tureckých poslanců přijde o svou imunitu – vládní návrh na změnu ústavy většinově schválil tamní parlament. Nová pravidla přitom nejvíce postihnou opoziční zákonodárce.

Pro ústavní novelu hlasovalo 373 z 550 zákonodárců, což je více, než požadovaná dvoutřetinová většina. Například prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) může kvůli zahájení trestního stíhání přijít až o 50 z 59 poslanců. Celkem může o imunitu přijít až 138 členů parlamentu.

Nová pravidla týkající se imunity dlouhé týdny rozdělují poslance a debaty o nich byly velmi vášnivé. Zákonodárci se kvůli nim několikrát ostře pohádali a došlo i na rvačky. Dnes během ranní debaty opustili na protest sál členové největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP).

Novela totiž postihne zejména zástupce z řad opozice, konkrétně prokurdskou HDP. Tu vláda i prezident označují za politické křídlo zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), proti jejímž členům nyní turecká armáda intenzivně bojuje na jihovýchodě země.

Prokurdské poslance pak AKP obviňuje z podpory terorismu, za niž považuje například i to, když zákonodárci na půdě parlamentu kritizují armádní ofenzivu proti kurdským povstalcům.

Kritici postupu vlády tvrdí, že nová pravidla pro imunitu jsou účelovou metodou, jak se zbavit odbojných poslanců a posílit v parlamentu Erdoganův vliv. Ke změně ústavy je v Turecku třeba souhlas dvoutřetinové většiny poslanců, ruku tedy muselo zvednout přinejmenším 367 zákonodárců. V prvním kole hlasování, což bylo v úterý, se pro návrh vyslovilo 348 poslanců.