Do čela turecké vlády míří „poslušnější“ premiér Yildirim

Novým předsedou turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), a tudíž i novým tureckým premiérem nejspíš bude dosavadní ministr dopravy Binali Yildirim. Vedení strany ve čtvrtek oznámilo, že je jediným kandidátem pro volbu předsedy, která se uskuteční v neděli na mimořádném sjezdu. Informují o tom turecká média.

Šedesátiletý Yildirim, který je dlouholetým spolupracovníkem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, bude podle agentury AFP povolnějším pro prosazování záměrů hlavy státu než dosavadní premiér Ahmet Davutoglu. 

Důvodem Davutogluovy demise byly podle médií právě dlouhodobé neshody s Erdoganem. Premiér mimo jiné příliš neschvaloval armádní ofenzivu na jihovýchodě země proti kurdským rebelům, ani pronásledování novinářů kritizujících prezidenta. Nelíbily se mu ani plánované změny ústavy, jimiž chce Erdogan v zemi zavést prezidentský systém.

Yildirim má bližší kontakty s Erdoganem od 90. let, kdy byl Erdogan istanbulským starostou a Yildirim šéfoval istanbulskému podniku pro námořní přepravu (IDO). Poté byl Yildirim ministrem dopravy v několika vládách, jimž předsedal Erdogan, než funkci premiéra vyměnil za prezidentskou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters/Murat Cetinmuhurdar

Na nového premiéra netrpělivě čeká také vedení Evropské unie – do značné míry totiž určí další směřování vzájemné dohody o vracení uprchlíků. Předchozí premiér Davutoglu patřil k zastáncům dohody a vstřícným krokům vůči EU.

Brusel slíbil Ankaře několikamiliardovou pomoc a oživení zamrzlých vstupních rozhovorů výměnou za pomoc při zvládání uprchlické krize. Jednou z podmínek je však změna tureckých protiteroristických zákonů, která je podle Bruselu příliš široce pojata. Prezident Erdogan ale opakovaně uvedl, že požadavku zúžit právní definici terorismu nehodlá vyhovět