Nalezené trosky zřejmě nepatří zřícenému egyptskému airbusu. Mluví se o teroristech

Airbus A320 společnosti EgyptAir s 66 lidmi na palubě letící z Paříže do Káhiry se zřítil do moře – úřady se stále více kloní k možnosti teroristického útoku. Viceprezident aerolinek nejprve oznámil, že se poblíž řeckého ostrova Karpathos našly trosky stroje. Řecko ovšem uvedlo, že nejde o trosky letadla EgyptAir. Později své tvrzení opravily i egyptské aerolinky s tím, že došlo k chybě.

On-line přenos

Zmizení letu MS804

  • 23:46

    Vážení čtenáři, pro dnešní den ukončujeme on-line přenos. Děkujeme vám za pozornost.

  • 23:25

    Viceprezident egyptských aerolinek oznámil, že nalezené trosky nepatří zřícenému airbusu a opravil tak své předchozí tvrzení.

  • 23:22

    "Vždy, když se někde stane teroristický čin, tak jej následuje prudký propad zájmu o destinaci, ať už je to Paříž, Londýn nebo Tunis. Druhá věc je, jak se bezpečnostní složky se situací vypořádají a jak rychle se důvěra lidí vrátí," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Letadlo startovalo z Paříže ve středu zhruba hodinu před půlnocí. Řecký vzdušný prostor opustilo přesně ve 3:27 místního času (2:27 SELČ), kdy se řečtí dispečeři už marně snažili o kontakt. Z obrazovek radarů prý stroj zmizel dvě minuty poté – letěl v té chvíli ve výšce 11 kilometrů.

Letoun se při strmém pádu ostře stáčel do vývrtky, než nakonec zmizel z radarů a zřítil se z výšky několika kilometrů, uvedl řecký ministr obrany Panos Kammenos. Podle egyptského ministra pro civilní letectví Šarífa Fathího je pravděpodobnější spíše teroristický útok než technická porucha. „Ale nechci dělat ukvapené závěry,“ dodal.

K vyhledání letadla odstartovaly pátrací letouny egyptské i řecké armády. Řecko do pátrání po stroji vyslalo dvojici letadel, včetně stroje C-130 Hercules. Řečtí průzkumníci objevili první předměty asi 80 kilometrů jihovýchodně od místa zmizení – 380 kilometrů jihozápadně od Kréty. Jde o dva kusy plastu a dvě záchranné vesty.

Podle šéfa řeckého úřadu pro leteckou bezpečnost Atanasiose Binise ale analýza trosek ukázala, že nejde o části letadla. „Také můj egyptský protějšek mi při našem posledním rozhovoru v 19:45 potvrdil, že se neprokázalo, že by pocházely ze stroje EgyptAir,“ uvedl Binis. Za předchozí mylné tvrzení, že se našly trosky letadla, se večer omluvily i egyptské aerolinky.

Na palubě letadla bylo 56 cestujících a deset členů posádky. Podle EgyptAir letadlem cestovalo 30 Egypťanů, 15 Francouzů, dva Iráčané, Brit, Belgičan, Súdánec, Kuvajťan, Portugalec i Kanaďan. Mezi cestujícími byly zřejmě i tři děti včetně jednoho nemluvněte.

Na káhirské letiště dorazil premiér Ismáil spolu s rodinami těch, kteří byli na palubě. Společnost na svých webových stránkách zveřejnila krizové linky pro volání jak z Egypta, tak i ze zahraničí, na které se mohou blízcí cestujících obracet.

  • Let MS804 společnosti EgyptAir se ztratil z dohledu radarů 19. května kolem půl třetí v noci SELČ na trase z Paříže do Káhiry. Úřady posléze potvrdily, že došlo ke zřícení.
  • Na palubě bylo 56 cestujících různých národností a deset členů posádky. Většinu tvořili Egypťané a Francouzi. Čeští občané se v letadle nevyskytovali.
  • Kontakt s letounem typu Airbus A320 se přerušil nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru.
  • Přesná příčina neštěstí zatím není známá. Francouzské a egyptské úřady zahájily vyšetřování. První trosky se našly den po neštěstí zhruba 290 kilometrů severně od Alexandrie. Nalezeny byly už i obě černé skříňky.
  • Egyptské úřady a ruská tajná služba považují za pravděpodobný teroristický útok spíš než technickou závadu. Letečtí odborníci mluví o výbuchu na palubě, podle Pentagonu o tom ale nejsou důkazy.

České ministerstvo zahraničí po diskusi s egyptskými úřady už potvrdilo, že v letadle necestovali žádní Češi. 

Podle zástupců českých letišť se nehoda na obsazenosti přímých linek z Česka do Egypta nijak neprojeví. Lidé kvůli této události své lety hromadně neodříkají. Přímé pravidelné spojení mezi Káhirou a ČR neexistuje, letadla z Česka létají jen do letovisek Hurgada a Marsá Alam. Jediný čtvrteční spoj do Egypta, a to z Prahy do Hurgady, odletěl podle letového řádu po 07:30.  

Fatální selhání, porucha nebo terorismus?

Řečtí dispečeři s pilotem mluvili nad ostrovem Kea, což bylo nejspíš poslední vysílání z letounu. „Pilot nezmínil žádné problémy,“ sdělil Kostas Litzerakis z úřadu pro civilní letectví.

Podle něj se dispečeři sami snažili obnovit kontakt s piloty ještě 16 kilometrů před tím, než měl stroj opustit vzdušný prostor pod řeckou letovou kontrolou, ale posádka neodpovídala. Zkoušeli to do 3:39 místního času (2:39 SELČ), dokud letadlo zcela nezmizelo z radarových obrazovek. Řečtí dispečeři událost ihned nahlásili řecké protivzdušné ochraně a svým egyptským kolegům.

Trasa zmizelého letounu A320
Zdroj: ČT24

Brzy ráno prý kapitán obchodní lodi plující asi 130 námořních mil od ostrova Karpathos zahlédl plamen na obloze. Podle francouzského premiéra Manuela Vallse nelze nyní vyloučit jakoukoli příčinu zmizení. Pilot měl nalétáno přes šest tisíc hodin, z toho třetinu v Airbusu A320. Letadlo bylo vyrobeno v roce 2003.

Expert: Náhlé zmizení a žádná reakce posádky? Muselo dojít k atentátu

Letecký expert Jean-Paul Troadec soudí, že na palubě pravděpodobně došlo k explozi. Vyplývá to podle něho z toho, že posádka podle všeho neměla čas reagovat na krizovou situaci. „Pokud posádka neposlala nouzové hlášení, pak událost byla velmi, velmi brutální,“ řekl Troadec, bývalý ředitel francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví BEA.

  • Bezpečností letecké dopravy se zabývala i večerní Devadesátka ČT24.

„Obvyklé technické problémy jako oheň či porucha motoru nezpůsobí okamžitou nehodu a posádka má čas reagovat. Tady posádka neřekla nic, nereagovala, a tak se velmi pravděpodobně jedná o brutální událost a můžeme skutečně uvažovat o atentátu,“ uvedl expert.

Zástupci egyptských aerolinií se nechali také slyšet, že letové podmínky byly v podstatě skvělé, že letadlo neletělo nad žádnou konfliktní oblastí, i to, že oba piloti byli v zásadě zkušení.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Podle velvyslankyně ČR v Egyptě Veroniky Kuchyňové-Šmigolové se v pozadí veškerých informací objevuje obava z teroristického útoku. „Ještě nebyly objeveny trosky toho letadla, ani černé skříňky, čili předpokládám, že byť ta hypotéza se bude objevovat v pozadí všech těch diskusí, tak ji zatím nemůže nikdo potvrdit,“ uvedla ve vysílání ČT24.

Pracoviště společnosti EgypAir u káhirského letiště
Zdroj: Reuters
Ten letoun by neměl být nijak zásadně starý, nicméně v případě EgyptAiru by to zdaleka nebylo poprvé, co došlo k nějaké havárii. Samotná společnost, která působí od 50. let, už přišla o deset – podle některých informací dokonce o jedenáct – letadel kvůli různým haváriím.
Jakub Szántó

Loni v říjnu se na Sinajském poloostrově zřítil ruský letoun, na jehož palubě zahynulo 224 lidí. Podle vyšetřovatelů byla v letadle nálož. K útoku se přihlásila egyptská větev teroristické organizace Islámský stát. Letos v březnu bylo uneseno letadlo společnosti EgyptAir na Kypr. Únosce, který je vězněn na Kypru, byl podle úřadů psychicky nevyrovnaný.