V Ženevě vydražili miliardový diamant za rekordní částku

V Ženevě vydražili další z unikátních drahokamů světa – Oppenheimer Blue – za rekordních 57,6 milionu dolarů. Jméno dostal po Filipu Oppenheimerovi, jehož rodina kdysi patřila mezi největší producenty diamantů na světě. Drahokam je se svými 14,62 setinami karátu největším modrým diamantem.

„Tento diamant je mimořádně cenný kvůli tomu, že jen půl procenta všech diamantů získaných z přírody má přirozeně modrou barvu,“ řekl zástupce aukční síně Christie's Jean-Marc Lunel.

Už v úterý pro změnu dražila svůj růžový diamant aukční síň Sotheby's. Vydražen byl za téměř 40 milionů švýcarských franků, tedy 750 milionů korun. Kámen ve tvaru hrušky má téměř 15 a půl karátu a nazývá se Unique Pink, v překladu tedy Jedinečný růžový.

Tím ale dražby vzácných barevných diamantů nekončí. Na konci měsíce se bude dražit ještě jeden vzácný diamant zasazený do prstenu. Má zelenou barvu a pouze pět karátů, větší kus podobného druhu už ale neexistuje. Říká se mu Aurora Green a jeho cena je odhadována na 20 milionů dolarů, tedy asi 470 milionů korun.

Co rozhoduje o hodnotě diamantu? Jsou to takzvaná 4C: anglická označení pro karát, barvu, brus a čistotu. Karát označuje hmotnost kamene. Barva může být od čiré po nažloutlou, ale existují i barevné diamanty, jejichž příkladem je právě Oppenheimer Blue. Záleží také na tom, jak je diamant vybroušen. Důležitým ukazatelem je rovněž čistota, tedy zda není kámen uvnitř poskvrněný. Právě tyto čtyři vlastnosti rozhodují o ceně.