Mírové rozhovory s povstalci v Jemenu váznou. Vláda je považuje za ztrátu času

Jemenská vláda oznámila další přerušení mírových rozhovorů s šíitskými povstalci. Rebelové podle ministra zahraničí Abdalmálika Michláfího odmítají uznat legitimitu prezidenta Hádího. Rozhovory mají pomoci řešit konflikt mezi vládou a šíitskými povstalci, který trvá od roku 2014. Několikrát už ale byly přerušeny a zatím nepřinesly výsledek.

„Rozhovory jsou ztrátou času a slouží jen k tomu, že povstalci posilují své oddíly,“ řekl jemenský ministr zahraničí. Šíité podle něj prosazují sestavení nové vlády, ve které by byli zastoupeni, a popírají podstatu rozhovorů měsíc po jejich zahájení.

Michláfí dále řekl, že povstalci zpochybňují rezoluci Rady bezpečnosti OSN z loňského dubna. Ta stanovila, že se mají šíité stáhnout z území dobytých od roku 2014 a odevzdat těžké zbraně. Šíité nyní žádají sestavení přechodné vlády, která by se plněním rezoluce teprve měla zabývat.

Příměří obě strany porušují

Rozhovory zprostředkované OSN začaly 21. dubna v Kuvajtu. Vládní delegace k úternímu kolu jednání nepřišla a v minulosti je přerušila už několikrát. Aby se rozhovory mohly konat, bylo 11. dubna pro Jemen vyjednáno příměří, které ale obě strany porušují.

Šíité obsadili v září 2014 Saná a později části západního a jižního Jemenu. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a vláda museli uprchnout do exilu v Saúdské Arábii a vrátili se až loni v létě, když spojenecká koalice vedená Rijádem dobyla jihojemenský přístav Aden. Vláda i prezident tam nyní sídlí.