Čtvrtstoletí od pokoření Everestu Čechem. Sulovský nahradil Itala odveleného do Jugoslávie

Přesně před 25 lety zdolal Leopold Sulovský jako vůbec první Čech nejvyšší horu světa. Na vrcholu Mount Everestu strávil bez kyslíkového přístroje 45 minut. Za obtížný výstup přes Nortonův kuloár v severní stěně dostal ocenění Horolozec roku. Původně přitom součástí italské výpravy ani být neměl. Sulovský je nyní ostravským senátorem.

Novojičínský rodák se horolezectví věnoval od mládí, byl mimo jiné československým reprezentantem. První horolezecké úspěchy přišly v sedmdesátých letech, kdy zdolal například švýcarský Matterhorn cestou bratří Schmidtů na severní stěně.

Sulovského ambice ale rostly, a tak zamířil do Himaláje. Roku 1987 se poprvé neúspěšně pokusil o výstup na Mount Everest. O čtyři roky později se už zadařilo - prvovýstupem přes Nortonův kuloár v severní stěně.

Nešlo o první československý výstup. Na Everestu již před Sulovským stanuli postupně tři Slováci: Zoltán Demján, Josef Psotka a Josef Just, připomíná web Horolezecká abeceda. Psotka ale cestou dolů zahynul.

Dodnes jde však o nejhodnotnější český výstup na Everest. „Trasu vybral vedoucí výpravy Oreste Forno. Byl jsem rád, v té době jsem se cítil připraven i na tak těžký podnik,“ poznamenal horolezec.

Na vrcholu stanul Sulovský spolu s Italem Battistou Bonalim. Spatřil tam sedící postavu. V první chvíli si myslel, že má halucinace. „Je tam třetina kyslíku (oproti normálu),“ připomněl horolezec. Nakonec se ale zjistilo, že jde o Novozélanďana, člena mezinárodní britské expedice.

Neslušné chování na vrcholu nejvyšší hory světa

„Poprosil mě, jestli bych ho nevyfotil, vytahoval jednu vlajku za druhou. Pak jsem ho požádal, aby vyfotil on mě – řekl, že mu mrznou prsty, nasadil si kyslíkovou masku a šel dolů,“ vzpomíná Sulovský.

Počasí bylo tehdy dobré. „Viditelnost byla sice slabá, ale byl mírný vítr a teplota kolem minus dvaceti pěti stupňů, normálně je tam mnohem větší zima,“ pokračoval horolezec.

Původně Sulovský vůbec neměl být součástí italské výpravy. „Měl jsem štěstí v neštěstí jiného člověka. Jeden z účastníků expedice byl zaměstnancem armády a v té době vypukly nepokoje v tehdejší Jugoslávii a oni ho neuvolnili,“ konstatoval český horolezec.

Ještě před výstupem pomáhal dolů z výšky přes 8300 metrů členu expedice, u něhož se projevil zápal plic. Od dobrodružství ho to ale neodradilo.

Kampaň před senátními volbami v roce 2012
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na vrchol nejvyšší hory světa nedávno po dvou letech opět vystoupali první horolezci - dva Britové, Mexičan a tři nepálští průvodci. Loni a předloni zmařily sezonu na Mount Everestu smrtící laviny.

První český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest vystudoval stavební průmyslovku a brněnskou stavební fakultu, pracoval ve Vítkovických stavbách Ostrava a provozuje obchod s outdoorovým vybavením.

Od roku 2006 se Sulovský angažuje v komunální politice v Ostravě. Nejprve byl za SNK ED zvolen do zastupitelstva městské části Moravská Ostrava a Přívoz, poté za hnutí Ostravak v ostravském městském zastupitelstvu. V roce 2012 se stal senátorem za Ostravu-město.