Mír na obzoru: Kolumbijští povstalci propustí dětské bojovníky

FARC propustí dětské vojáky (zdroj: ČT24)

Kolumbijští levicoví povstalci chtějí propustit všechny dětské vojáky mladší patnácti let. Jde o součást mírové dohody, kterou by Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) měly uzavřít s vládou. Boje mezi znepřátelenými stranami trvají od roku 1964. Od té doby přišlo o život přes 260 tisíc lidí.

Dětští vojáci tvoří podle odhadů až pětinu revolučních sil. Většinu chlapců a dívek partyzáni unesli, jiné naverbovali mezi nejchudší vrstvou obyvatel. Dívky sloužily vojákům jako sexuální otrokyně. „Vyhrožovali mi, že jestli s nimi nepůjdu, tak mě zabijí,“ vzpomíná jeden z dětských bojovníků.

Teď se všechny děti mladší 15 let mohou dočkat svobody. „Dohodli jsme se na třech zásadních bodech. Zaprvé: Tábory opustí všechny děti do patnácti let. Zadruhé: Budou je následovat další děti mladší osmnácti let. Zatřetí: Pro děti bude vytvořen speciální integrační program, aby jim bylo poskytnuto co nejlepší zacházení,“ oznámil šéf vyjednávací skupiny kolumbijské vlády Humberto de la Calle.

Dohodli jsme se s vládou, že tyto nezletilé děti nesmějí být soudně stíhány. Nikdy se s nimi nesmí zacházet jako se zločinci.
Iván Márquez
hlavní vyjednavač

Mírové rozhovory probíhají od roku 2012 na Kubě a podle vyjednavačů spějí ke zdárnému konci. Zásadním nedořešeným bodem jednání je definitivní klid zbraní a podoba odzbrojení jednotek FARC. V lednu bylo dohodnuto, že na odzbrojení povstalců budou dohlížet zástupci OSN a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

obrázek
Zdroj: ČT24

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos věří, že válka s FARC brzy skončí. „Obě strany učinily důležitý krok k dosažení stability a bezpečnosti v zemi. Jak FARC, tak i vláda mají zájem na tom, aby se podmínky smlouvy neměnily a dodržovaly se. FARC poprvé v historii uznal naši ústavu a zákony,“ konstatoval Santos.

Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím povstáním v Latinské Americe. FARC bojuje proti vládě už od roku 1964. Ve válce přišlo o život přes 260 tisíc lidí. Další miliony musely opustit své domovy.

Revoluční změny v kolumbijských guerillách FARC (zdroj: ČT24)

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na pár tisíc – pokles je důsledkem střetů s vládními silami, zajetí nebo dezerce.

Svůj boj, původně vedený za prosazení radikálních levicových idejí, financují povstalci především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby. V minulosti mírové rozhovory mezi rebely a vládou třikrát zkrachovaly.