Prarodiče útočníka z Grafingu marně žádali o jeho hospitalizaci na psychiatrii

Soud nařídil hospitalizaci muže, který v úterý v bavorském Grafingu pobodal čtyři lidi a jednoho z nich zabil, na psychiatrické klinice. Útočník je podle soudce v současnosti trestně nezpůsobilý. Německá média také informovala, že muž několik dní před svým činem navštívil psychiatrickou kliniku, hospitalizován zde ale nebyl. Jeho prarodiče přitom policii o jeho hospitalizaci před útokem žádali.

Prarodiče sedmadvacetiletého Paula H. mnichovskému deníku tz řekli, že už o víkendu žádali hesenskou policii, aby jejich vnukovi nařídila povinnou psychiatrickou léčbu. Policisté to odmítli s odůvodněním, že muž není nebezpečný sobě ani okolí.

Prarodiče následně svého vnuka sami dovedli na psychiatrickou kliniku, on ji však během dne opustil a domů se již nevrátil. Místo toho zamířil do Bavorska.

V úterý ráno napadl nožem na nádraží v Grafingu čtyři cestující. Zabil šestapadesátiletého muže a další tři lidi zranil. Při činu vykřikoval Alláhu akbar (arabsky „Bůh je veliký“). Všichni tři zranění jsou už podle vyšetřovatelů ve stabilizovaném stavu.

Útok v Grafingu
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Policie útočníka na místě činu zadržela. Muž se k činu přiznal, ale motiv nevysvětlil. Podle vyšetřovatelů působil zmateným dojmem a přiznal se, že několik dní před činem bral drogy. Nejsou informace o tom, že by se před činem nábožensky radikalizoval nebo že by měl kontakty s islamistickými skupinami.

Čin je vyšetřován jako vražda a pokus o vraždu.