Sjezd vládní strany KLDR zakončil průvod v metropoli

V Severní Koreji skončil celostátní sjezd Strany práce. V centru Pchjongjangu na jeho počest zorganizovali ohromný průvod. Statisícům účastníků kynul vůdce Kim Čong-un z balkonu svého paláce. Už v neděli Kim oznámil, že KLDR bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování jaderného arzenálu. Sjezd ale rovněž schválil rozhodnutí, že země nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti.

Statisícům účastníků pestrobarevného průvodu kynul Kim Čong-un z balkonu svého paláce. Oproti tradičním vojenským přehlídkám v Pchjongjangu byl dnešní průvod zcela civilní. Vojenskou tématiku podle AFP ale připomínaly makety raket a další techniky, které nesli někteří z účastníků.

V neděli sjezd Korejské strany práce rozhodl, že Severní Korea bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu. Sjezd ale rovněž schválil rozhodnutí, že KLDR nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti.

Sjezd také podle státní agentury KCNA potvrdil tradiční úsilí o znovusjednocení Korejského poloostrova rozděleného od války v polovině 50. let minulého století a rovněž zachování doktríny Songun, tedy že „armáda je na prvním místě“. Nadále tak platí, že obranyschopnost státu je ze všeho nejdůležitější, a proto zůstává Korejská lidová armáda klíčovou složkou režimu.