Slovenští celníci stříleli po autě s ujíždějícími migranty. Zranili ženu

Miřejovský: Řidič vozu s uprchlíky se pokusil ujet (zdroj: ČT24)

Slovenští celníci u města Velký Meder poblíž hranic s Maďarskem při pronásledování auta s uprchlíky postřelili jednu migrantku. Ta je po operaci ve stabilizovaném stavu. Podle veřejnoprávního slovenského rozhlasu a televize bylo při akci zadrženo celkem šest převaděčů a 11 běženců.

Migranti cestovali v osobních vozech s maďarskými a rumunskými poznávacími značkami. „Přibližně půl hodiny po půlnoci přejely hraniční most přes Dunaj čtyři automobily. Převaděči v nich z Maďarska vezli běžence ze Sýrie. Na místě si jich ale všimla celní hlídka, která byla v oblasti právě kvůli dohledu nad ilegální imigrací,“ popisuje události zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Po několika kilometrech celníci vozy zastavili, jeden řidič se ale pokusil ujet,“ dodává Miřejovský s tím, že při manévru ohrozil tři muže z celní správy. „Vypálili varovný výstřel, a když ani po něm řidič automobilu nezastavil, začali pálit také na samotný vůz. Ten potom s prostřelenými pneumatikami po několika stech metrech zastavila policejní hlídka,“ líčí.

Převaděčům hrozí pět let

Střelba zasáhla do ledviny šestadvacetiletou ženu původem ze Sýrie, která seděla v zadní části auta. „Ta je teď po operaci ve stabilizovaném stavu v nemocnici,“ říká Miřejovský s tím, že zbylých 10 migrantů je v záchytném táboře a měli by být vráceni do Maďarska. Řidiče aut policie vyslýchá, za převaděčství jim hrozí až pět let vězení.

Zadržení migrantů zřejmě souvisí s dočasnými kontrolami na rakousko-maďarské hranici, které zavedla Vídeň. Podle slovenských medií se převaděči na cestě do Německa snaží obejít Rakousko jízdou přes Slovensko a Českou republiku.