Zadostiučinění: Židovský vrah mladého Palestince dostal doživotí

Vlnu zadostiučinění vyvolal na palestinských územích i v Izraeli rozsudek v ostře sledované kauze vraždy Palestince Muhammada abú Chudajra. Za jeho ubití a upálení dostal židovský terorista trest doživotí a ještě 20 let navíc. Vražda šestnáctiletého chlapce z července 2014 vyvolala vlnu násilností, jež vedly až k válce v pásmu Gazy.

Pohřeb zabitých Izraelců v roce 2014
Zdroj: ČT24

Prvního července 2014 celý Izrael hřímal. Tři izraelské osadnické rodiny pohřbívaly své tři syny unesené a krátce nato povražděné palestinskými teroristy. Jen den po pohřbech zmizel v Jeruzalémě Arab Muhammad abú Chudajr. Podle svědků ho dva židovští mladíci násilně natlačili do auta.

Po dvouhodinovém intenzivním pátrání objevila policie tělo pohřešovaného chlapce v Jeruzalémském lese. Bylo zcela spálené a neslo stopy po brutálním bití ocelovou tyčí a pobodání ostrým předmětem.

Značka auta brzy dovedla bezpečnostní službu Šin Bet na stopu vrahů. Během týdne zadržela dva náctileté a jejich 28letého vůdce. K činu se přiznali, Ben David, nejstarší z trojice pachatelů, ale začal předstírat šílenství a soud se vlekl.

Vrah mladého Palestince Ben David
Zdroj: ČT24

Ben David se nakonec rodině své oběti omluvil: „Omlouvám se za to, co se stalo. Pracoval jsem v (dobrovolnické organizaci) ZAKA a pomáhal jsem Židům i Arabům. Vždy jsem považoval lidskost a respekt k mrtvým za posvátné. Prosím rodinu za odpuštění za to, co se stalo.“

Jeho dva komplicové mezitím dostali doživotí a druhý 21 let za vraždu a za členství v ultranacionalistickém teroristickém podhoubí.

Události: Vrah mladého Araba dostal doživotí (zdroj: ČT24)

Policie a tajná služba sklízejí silnou kritiku za to, že se v poslední dekádě soustředily výhradně na palestinský teror. Mezitím v zemi a v židovských osadách vyrostly desítky členů nové generace ultrapravicových teroristů. Jejich cílem přitom nejsou jen Arabové, ale i izraelská vláda, kterou chtějí nahradit ultraortodoxním náboženským režimem.