Číňanům znovu začíná díky českým výrobkům chutnat

Obliba českých výrobků v Číně (zdroj: ČT24)

Tamní trh má kapacity na to, aby mohl sám vyrábět téměř cokoliv, přesto vyvažuje evropské výrobky málem zlatem. Čína začíná objevovat také kouzlo českých výrobků. Na dalekém východě považují například naše jogurty nebo dezerty za luxusní zboží, které tam stojí několikanásobně víc než domácí produkty. Dobré jméno českých potravinářů se nyní snaží přímo v Číně propagovat i ministr zemědělství Marian Jurečka – v rámci tzv. českých dnů.

Čínská výroba ve spojení s českými surovinami je recept, se kterým nyní už úspěšný podnikatel David Vichra vyrábí jogurty. K nápadu přišel poté, co na čínském trhu nenašel nic, co by se tuzemským jogurtům podobalo. „Používáme místní mléko, máme pod kontrolou hygienické záležitosti a certifikace. Bakterie, které injektujeme do mléka, jsou evropského původu,“ tvrdí zakladatel firmy.

I když pro Číňany jsou naše jogurty možná trochu kyselé, přesto je o ně podobný zájem jako o další přírodní produkty. Podobné úspěchy slaví také české minerálky. „Čínská voda neobsahuje skoro žádné minerály, zatímco česká jich má bezpočet. Díky tomu má dobré účinky na zdraví. Čistí střeva a detoxikuje,“ vysvětluje Ťiang Pin z vedení společnosti Beijing Saqi Hengfeng. 

Na čínském internetu je k dostání i známý dort Marlenka. Štáb ČT ale našel i ženu, kterou český pamlsek inspiroval k otevření celé cukrárny. „Ocenili jsme dobrý vkus, zdraví, tradiční chuť a životní styl, takže naše spolupráce s Marlenkou byla velmi rychlá,“ popisuje majitelka podniku So Just cafe Wang Lu.

Cukrárna, kde si lze dát českou Marlenku
Zdroj: ČT24

V rámci „českých dnů“ se nyní české výrobky představují i dalším čínským odběratelům. Česko by rádo uspělo hlavně s mlékem a masem. „Pokud jde o maso, tak ze zemí EU mají povolení pouze Němci na vepřové a Maďaři na hovězí. To bychom chtěli zlomit,“ dodává velvyslanec ČR v Číně Bedřich Kopecký.

Poptávka stoupá úměrně aférám na domácím trhu. Průzkum ve dvaceti čínských městech ukázal, že s kvalitou jídla je nespokojených 80 % lidí. V podstatě všechny druhy potravin potkal nějaký skandál, proto mají Číňané k domácím produktům vysokou nedůvěru. Obavy vzbuzuje celý výrobní proces – od pěstování ovoce a zeleniny, chov dobytka až po zpracování.