Badatelé zřejmě našli vrak slavné Cookovy lodi Endeavour

Američtí výzkumníci zřejmě na dně moře u Rhode Islandu našli vrak slavné lodi Jamese Cooka, se kterou v roce 1770 připlul k australským břehům. Loď britského mořeplavce Endeavour, později přejmenovaná na Lord Sandwich, se potopila u amerických břehů během války za nezávislost.

Badatelé z americké neziskové organizace Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) nyní zkoumají pět lodí u přístavu v Newportu. Právě tam se v roce 1778 dřívější Cookova loď potopila během americké války za nezávislost.

„S 80 až 100procentní pravděpodobností je mezi nalezenými loděmi v Newportu i Lord Sandwich, tedy dřívější loď Endeavour,“ uvedli výzkumníci z RIMAP. Podle nich by bylo nalezení vraku významné nejen pro Ameriku, ale hlavně pro Australany. Detaily dosavadního podmořského průzkumu by měli zveřejnit ve středu.

Kapitán James Cook
Zdroj: Wikipedie

Cook byl jedním z nejvýznamějších mořeplavců. Za svůj život velel třem velkým námořním výpravám. Zasloužil se o přesnější rozčlenění pevnin a moří, stanovil rozměry Severní Ameriky a Austrálie a otevřel cestu k výzkumům Antarktidy. Pojmenovány jsou po něm například ostrovy v Polynésii, průliv mezi ostrovy Nového Zélandu, hora na Novém Zélandu nebo kráter na Měsíci.

Zemřel v roce 1779, kdy jej na Sandwichových ostrovech (dnešních Havajských ostrovech) zabili domorodci. Jeho loď pak byla prodaná.