Itálie: Nové migranty s příchodem jara vyhlíží také pašeráci

S jarem přichází nový nápor na azylové úřady v Itálii (zdroj: ČT24)

Hlavní nápor uprchlické vlny se po dohodě EU a Turecka znovu obrací na pobřeží Itálie. Právě tamní vláda se obává příchodu jara. Loni lepší počasí znamenalo prudký nárůst počtu uprchlíků, kteří se pokoušeli do Itálie dostat z Libye. I letos zde očekávají další velký příliv běženců. Jen za první čtvrtletí zadržela policie na italsko-francouzské hranici 17 pašeráků. Na místě natáčel zpravodaj Petr Zavadil.

Místa kolem italského města Ventimiglia, které leží na pobřeží Ligurského moře, v těsné blízkosti hranic s Francií, si oblíbili pašeráci. Například posledně zadržená polsko-francouzská dvojice si za šestikilometrový úsek, přes který běžence převedli, účtovala 250 eur za jednu osobu. U města čekají na svou šanci stovky uprchlíků, kteří připluli na lodích převážně z Libye.

Hlídky proto stojí i na kolejích, aby uprchlíci nemohli projít pěšky. Hlavní převaděčská cesta ale často vede přes hory. Podobně to vypadá i na dalších hranicích - s tím rozdílem, že dřívější pašeráci cigaret, alkoholu a drog se nyní zaměřili na lidi. Rakušané už dokonce pohrozili uzavřením Brennerského průsmyku. Nakonec od stavby plotu upustili.

Jindy příjemné jaro letos Italové vítají jen s velikými rozpaky. Lepší počasí ve Středozemním moři totiž znamená více pokusů o jeho přeplavení z Libye. S uzavíráním balkánské cesty se navíc budou uprchlíci zřejmě víc soustředit právě na Středomoří. Už nyní téměř nemine den, aby italští záchranáři nevytahovali z moře desítky lidí, pro které nemají kapacity.

Migranti v ulicích Ventimiglia
Zdroj: ČT24

Italská vláda v pátek oznámila, že jako první ze zemí Evropské unie začne běžencům, kteří utíkají do Evropy, vydávat zdravotní karty. Od července je budou dostávat migranti v přijímacích uprchlických zařízeních v sicilském městě Trapani a na ostrově Lampedusa.

„Karty budou obsahovat zdravotní údaje migrantů a umožní nám tak sledovat zdravotní péči těch, kteří přicházejí do Evropy,“ uvedla pro agenturu ANSA italská ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová.

Do tohoto projektu EU v rámci programu Care se kromě Itálie zapojí i Řecko, Malta, Chorvatsko a Slovinsko. Měla by tak být rovněž vytvořena databáze, která umožní na základě statistických údajů vyhodnocovat rizika konkrétních nemocí migrantů při jejich příchodu do Evropy.

Do Itálie připlulo letos přes Středozemní moře již 27 300 migrantů, za celý loňský rok jich bylo na 153 840. Nejvíce běženců přicházejících touto cestou je původem z Nigérie a Gambie.