Česká sdružení v Keni začínají investovat do budoucnosti místních

Česká stopa v keňském vzdělání (zdroj: ČT24)

Novou formu rozvojové pomoci zkoušejí české humanitární organizace i soukromí dárci ve středoafrické Keni. Místo financování staveb nebo vybavení investují přímo do lidí. Podporují vzdělání pro studenty z nejchudších rodin. V Praze a v Keni s některými z nich natáčel zpravodaj Josef Pazderka.

České rozvojové peníze pomáhají například v jednom z největších slumů v Nairobi. Tamní centrum Songa Mbele využívá už sedm let stacionář pro postižené či jinak znevýhodněné děti – a to díky Češce Haně Klučarové. „Místní komunitu se podařilo přesvědčit, že postižené dítě není odpad, že se může vzdělávat a nemusí ležet někde v plechové krabici,“ vysvětluje Klučarová.

V Songa Mbele nesázejí na velké počty. Handicapované děti tady stabilizují a propojí na další instituce. Schopnější děti doučují a zkoušejí vrátit do běžných škol. Do světa, ve kterém mají samostatnost a vzdělání cenu zlata.

Jiný příběh nabízí Andrea Volfová, která několik let pro změnu podporuje mladé kenžské studenty. Její svěřenci by na tamní placené středoškolské vzdělání nikdy nedosáhli. Díky podpoře z Česka to chce dotáhnout až k maturitě. V zemi, kde žije polovina lidí stále pod hranicí chudoby, jde o klíčový příslib.