Polské námořnictvo odmítá informace o srážce své ponorky s ruskou

Velení polské flotily v Gdyni popřelo informace ruských médií o srážce své ponorky s ruskou. O údajné kolizi informovala ruská státní televize REN-TV a agentura Interfax. Podle jejich informací došlo ke srážce před několika dny v Baltském moři, poškozené polské plavidlo muselo být odtaženo, ruské prý odplulo samo.

Podle ruských médií se měla srazit ruská ponorka Krasnodar s polskou dieselovou ponorkou Orzel. Incident se měl odehrát v pobřežních vodách západně od Kaliningradu v Gdaňském zálivu.

Velení gdaňské flotily ovšem popřelo, že by k nějakému incidentu došlo.  Všechny jejich ponorky jsou prý v pořádku v docích. Jediné plavidlo, které se v době údajné kolize pohybovalo ve vodách Gdaňského zálivu, se účastnilo cvičení a neopustilo polské teritoriální vody. Následně se prý nepoškozené vrátilo zpět.

Ponorky Krasnodar dostalo ruské námořnictvo do výzbroje teprve nedávno, kromě Baltského jsou nasazeny i v Černém moři. Vyzbrojeny jsou řízenými raketami Kalibr a vyznačují se tichým chodem. Orzel jsou starší stroje sovětské výroby, které se do výzbroje polského námořnictva dostaly koncem 80. let minulého století.