Mise Mars: Elon Musk chce vyslat svého „Rudého draka“ do dvou let

Americká firma SpaceX se chystá do dvou let vyslat vlastní vesmírnou loď bez posádky na Mars. Půjde o sérii průzkumných misí nazvaných Red Dragon neboli Rudý drak. Společnost tak bude o krok blíž k tomu, aby na rudou planetu v budoucnu dopravila i lidi.

Inženýři SpaceX plánují vyslat na rudou planetu upravenou verzi lodi, kterou firma používá k dodávce nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Rudí draci by měli být schopni přistát na pevném povrchu.

„Nedávno jsme na naší texaské základně testovali hnací systém přistání modelu Dragon 2. Je to klíčové pro přistání na Marsu,“ uvedl Musk na Twitteru.

Motory zvané SuperDraco se mají zapnout při manévru klesání a umožnit kontrolované dosednutí na povrch. „Dragon 2 je navržen tak, aby byl schopen přistát kdekoliv v sluneční soustavě,“ zdůraznil Musk.

Pokud se celou akci podaří zrealizovat podle plánu, půjde o průlom - SpaceX by se stala první, kdo úspěšně přistál na jiné planetě. Dlouhodobý cíl je přitom ještě mnohem ambicióznější: poslat na Mars lidskou posádku.

Musk nedávno avizoval, že by se tak mohlo stát už v roce 2016. Firma nejdřív musí dokončit vlastní raketu Falcon Heavy. První zkouška je naplánovaná na podzim. Tento termín už se ale několikrát odkládal.

Projekt Mars One nabízí jen jednosměrné letenky

Dostat lidi na rudou planetu chce i nizozemská organizace Mars One. Projekt je ale poněkud kontroverzní - zatím se podařilo sehnat jen velmi málo peněz a délka přežití by byla pouhých 68 dní. Do užšího výběru o jednosměrnou letenku se přitom probojovala i jedna Češka. 

Plán je jasný: za dva roky se má k Marsu vydat první průzkumná sonda, v letech 2022 rovery, které připraví zázemí a vybudují základny. A v roce 2024 - po sedmi měsících cesty a devíti letech výcviku - první čtyři lidé. Následně má být na planetu vysílána čtyřčlenná posádka každé dva roky.

Projekt Mars One
Zdroj: ČT24

Mars by poprvé mohlo prozkoumat čínské robotické vozítko

Výzkum Marsu mezitím plánuje Čína, která chce přistát na rudé planetě s robotickým vozítkem do roku 2020. Čínská mise se pokusí napodobit úspěch americké sondy Viking 1, která před 40 lety jako vůbec první úspěšně na Marsu přistála.

„Chtěli bychom během jedné mise umístit náš aparát na oběžnou dráhu kolem Marsu, přistát s ním a zkoumat povrch planety. Je to dost velká výzva,“ uvedl šéf čínského národního vesmírného úřadu Sü Ta-če.

Úspěšné sondy k Marsu vyslaly dosud jen Rusko/Sovětský svaz, Spojené státy, Evropská vesmírná agentura (ESA) a Indie. Většina z nich ale planetu pouze obíhala.