Sísí odevzdal strategické ostrovy Saúdům, stovky demonstrantů rozháněla policie

Protesty proti Sísího režimu v Egyptě sílí. Odchod prezidenta žádaly stovky demonstrantů v Gíze, kde musela policie použít k jejich rozehnání broky a slzný plyn. Bezpečnostní síly hlídkují i na káhirském Tahríru. Sísí varoval před „ďábelskými silami, které se spikly proti zemi“, s tím, že rozvrat státu nedopustí. V Egyptě platí kontroverzní zákon, který umožňuje úřadům zakázat shromáždění více než deseti osob.

Demonstrantům se nelíbí řada rozhodnutí, která Sísího režim udělal. K současné vlně protestů přispělo oznámení o navrácení dvou strategických ostrovů v Rudém moři Saúdské Arábii. Vláda tvrdí, že Sanafir a Tiran patří Rijádu, který v roce 1950 požádal Egypt, aby oblast chránil před Izraelem.

Spor o ostrovy: Podle Egypťanů jedná Sísího vláda protiústavně

Židovský stát se ostrovů zmocnil v roce 1967, na základě mírové dohody z roku 1979 je ale Egyptu vrátil. Egypťané nyní zaplnili sociální sítě nejrůznějšími odkazy na staré mapy, které podle nich dokazují, že vlastníkem ostrovů je Egypt a Sísí jedná protiústavně.

Na náměstí v Gíze se v pondělí shromáždilo asi 500 demonstrantů, kteří vykřikovali hesla jako Odstup! či Chléb, svoboda, ostrovy patří Egyptu! Policisté na místo dorazili asi o deset minut později a ihned začali střílet broky a zasahovat slzným plynem. Demonstranti se následně rozutekli do vedlejších ulic. Policie zadržela desítky lidí. Podle demonstrantů protesty ukazují, že opozice vůči vládě v zemi sílí.

Již několik dní před protesty začala policie zatýkat aktivisty, novináře i právníky. Pořádková policie podpořená obrněnými vozy zaujala pozice i na náměstí Tahrír, které bylo hlavním dějištěm protestů během revoluce v roce 2011.

V Káhiře se v pondělí sešli i Sísího stoupenci, kteří si připomínali výročí stažení izraelských sil ze Sinaje v roce 1982.

Demonstrace Sísího příznivců v Káhiře
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Sísí v neděli v televizi zdůraznil, že jeho vláda nedopustí, aby protestující destabilizovali stát. „Naším úkolem je chránit bezpečnost a stabilitu. Slibuji Egypťanům, že nebudou znovu terorizováni,“ konstatoval prezident.

Amnesty International: Z Egypta je opět policejní stát

Podle pozorovatelů roste nechuť vůči Sísímu kvůli špatnému stavu egyptského hospodářství i případům, kdy bezpečnostní síly údajně zneužily své pravomoci.

Sísí stál jako velitel ozbrojených sil při svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Odhaduje se, že od té doby zemřelo více než tisíc lidí a dalších 40 tisíc skončilo za mřížemi v rámci zátahu proti disentu.

Většinou jde o členy zakázaného Muslimského bratrstva. Podle lidskoprávních organizací je situace v zemi katastrofální. Amnesty International tvrdí, že se z Egypta stal znovu policejní stát.