Evidence pasažérů v letadlech brzy vejde do praxe, slibují evropští ministři

Ministři vnitra zemí Evropské unie potvrdili, že co nejdříve vznikne systém evidence pasažérů leteckých spojů (Passenger Name Register – PNR). Evropská komise příslušnou směrnici navrhla už v roce 2011. O jejím zavedení se ale v europarlamentu diskutovalo pět let. Návrh europoslanci odsouhlasili minulý týden. Státy unie mají na uvedení systému dva roky, chtějí ho ale zavést rychleji.

Podle odpůrců je systém evidence pasažérů leteckých spojů příliš velkým zásahem do soukromí. Po loňských atentátech v Paříži se ale věci pohnuly, když na přijetí PNR začala naléhat Francie.

Údaje od leteckých přepravců mají umožnit bezpečnostním složkám rychleji vystopovat rizikové cestující. Údaje v registru budou obsahovat jméno, den a trasu letu, údaje o letence, kontakt, cestovní kancelář, která let objednávala, způsob platby, číslo sedadla a informace o zavazadlech. Údaje mají sloužit výhradně k prevenci, odhalování, vyšetřování a stíhání teroristických činů a závažné kriminality.

Pro jsou všechny státy Unie

Letečtí přepravci budou muset informovat státy EU o letech přes vnější hranici unie. Směrnice umožňuje členským zemím sbírat i data o vnitrounijních letech, ale na nepovinném základě. Všechny státy osmadvacítky už daly najevo, že možnost využijí. Údaje se budou schraňovat půl roku a další čtyři a půl roku v „maskované“ podobě.

EU už má dohody o výměně údajů o leteckých pasažérech s USA, Kanadou a Austrálií. I na národní úrovni už země osmadvacítky v některých případech podobné údaje shromažďují. Nyní by se tak mělo dít na unijní úrovni. Výjimku z pravidel má Dánsko. Velká Británie a Irsko se rozhodly na systému podílet.