Počet obětí otřesů v Ekvádoru přesáhl 400, tisíce lidí spí na ulici i v Japonsku

Počet obětí sobotního zemětřesení v Ekvádoru vzrostl na 413. Další tisíce lidí utrpěly zranění. Další otřesy zasáhly opět jih Japonska. To se vzpamatovává ze silného zemětřesení z minulého týdne, které připravilo o život desítky lidí. Desetitisíce Japonců zůstávají pod širým nebem, v autech a dalších improvizovaných příbytcích a čelí chladnému počasí.

V Ekvádoru se i po několika dnech občas podaří vyprostit ze sutin přeživší. Ve městě Manta našli šest lidí včetně dvou malých holčiček, které zasypaly trosky hotelu.

„Během předchozích záchranných prací jsme vytáhli sedm těl, ale neztratili jsme naději, že najdeme někoho živého. Spolu s hasiči z Bogoty jsme se rozhodli postupovat ze tří směrů a nakonec se nám podařilo najít živého člověka,“ konstatoval záchranář Carlos Cevallos.

Zemětřesení v Ekvádoru má zhruba střední humanitární dopad podle OSN. Pro srovnání – zemětřesení v Nepálu, které bylo stejné intenzity, si vyžádalo asi osm tisíc mrtvých a lidí bez střechy nad hlavou bylo asi 3,5 milionu.
Marek Štys
vedoucí humanitárních programů, Člověk v tísni

Otřesy měly sílu 7,8 stupně a zanechaly po sobě přes čtyři stovky mrtvých a 2,5 tisíc zraněných. Podle viceprezidenta Jorgeho Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Nejvíc zasažené je turistické letovisko Pedernales, kde byla zničena většina domů a zemřela nejméně stovka lidí. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo, kam přijel obyvatele podpořit ekvádorský prezident Rafael Correa.

Potřebujeme nějaké místo k bydlení, repelenty proti komárům, schází nám hodně věcí. Doufáme, že vláda přijde a pomůže, skutečně potřebujeme její pomoc.
Obyvatel zasažené oblasti

Ocenil práci záchranářů, pomoc z okolních zemí, ale i nabídky od soukromých firem. „Tato tragédie nás všechny sjednotila - vládní kolegy, místní samosprávy různých oblastí, armádu, policii i soukromý sektor. Firmy včetně zahraničních nám nabízejí své stroje na vyprošťování,“ prohlásil Correa.

V Portovieju se podařilo utéct asi stovce vězňů, některé se ale už podařilo dopadnout. Stovky obyvatel města musejí spát pod širým nebem a v provizorních přístřešcích.

Podobná situace je na jihu Japonska, které zasáhla minulý týden série zemětřesení o síle kolem sedmi stupňů, jež si vyžádaly nejméně 45 mrtvých, 1100 zraněných a evakuaci více než 100 tisíc lidí. „Mnoho lidí nyní žije ve strachu v různých ubytovacích střediscích. Budeme dále pomáhat,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

S následky otřesů, které zničily zcela přes 950 objektů a dalších více než 2300 částečně, se potýká na 30 tisíc záchranářů. Pomáhá jim armáda USA, která má v Japonsku asi 50 tisíc vojáků. Dodávky potravin a další pomoci usnadnilo to, že ráno byl obnoven provoz letiště města Kumamoto. 

Japonský úřad pro kontrolu jaderných elektráren v pondělí ujistil, že po ničivých otřesech z minulého týdne na ostrově Kjúšú jsou všechny reaktory v zemi nadále bezpečné. Otázka jaderných elektráren je v zemi citlivá od března 2011, kdy silné zemětřesení a následná ničivá vlna tsunami způsobily katastrofu v jaderné elektrárně Fukušima.