Německo se státním pohřbem loučí s exministrem Genscherem

V německém Bonnu se koná státní pohřeb někdejšího ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera. Jedna z ústředních postav politických změn ve střední Evropě v roce 1989 a následného znovusjednocení Německa zemřela na konci března ve věku 89 let. Deník Bild tvrdí, že se v někdejší západoněmecké metropoli sešlo na 800 smutečních hostů.

Německý prezident Joachim Gauck v projevu zesnulého exministra a bývalého předsedu liberální Svobodné demokratické strany (FDP) vyzdvihl jako člověka, který mimořádným způsobem přispěl k rozvoji národa a státu. Jeho život pak označil za historii neobyčejného politického talentu. Německo podle něj také mělo štěstí, že mělo ve vedení takovou osobnost. „Se zármutkem, hlubokou úctou a velkým vděkem se s Hansem-Dietrichem Genscherem loučíme,“ řekl Gauck na závěr projevu.

Státní pohřby v případě ministrů nejsou v Němečku až tak běžné. Současná hlava státu ale učinila výjimku, protože si prý Genscher rozloučení s vysokými poctami zaslouží.

Mezi smutečními hosty je např. kancléřka Angela Merkelová, parlamentu Norbert Lammert, saský premiér a současný předseda Spolkové rady Stanislaw Tillich, předseda ústavního soudu Andreas Vosskuhle, Genscherův nástupce v čele diplomacie Klaus Kinkel nebo bývalý americký ministr zahraničí James Baker.

Genscher se proslavil slavným výrokem, který pronesl 30. září 1989 na balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze k asi čtyřem tisícům uprchlíků z tehdejší Německé demokratické republiky. Řekl jim tehdy, že jejich cesta na západ je volná. Sám Genscher v roce 1952 uprchl z NDR přes Západní Berlín do Spolkové republiky Německo.