Aféra s odposlechy: Makedonií otřásají protesty kvůli omilostnění desítek politiků

Už skoro týden protestují tisíce Makedonců v centru Skopje proti omilostnění politiků zapletených do skandálu s odposlechy. Ty svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších státních kruhů. Vládní konzervativci měli nelegálně odposlouchávat na 20 tisíc lidí. Demonstranti požadují odstoupení prezidenta a odložení předčasných parlamentních voleb.

Krizi rozpoutala zpráva opozice o sérii odposlechů. Konzervativci měli údajně pomocí nich sledovat tisíce lidí - včetně policistů, soudců, novinářů a zahraničních diplomatů.

Nejvyšší vládní kruhy měly také organizovat volební podvody a zpronevěřit peníze ze státní kasy. „Máme data z období mezi roky 2008 a 2015, velké částky z rozpočtu Makedonie skončily v soukromých kapsách,“ říká prokurátorka Katica Janevová.

Demonstranti požadují vytvoření dočasné úřednické vlády a odvolání prezidenta Ďorgeho Ivanova. Ten trvá na svém rozhodnutí omilostnit 56 politiků zapojených do skandálu s odposlechy.

„Mé rozhodnutí chrání zemi a já si za ním stojím. Každého z omilostněných, který si myslí, že mu bylo odebráno právo nebo že jsem udělal špatnou službu či chce svou nevinu prokázat u soudu – toho vyzývám, aby se na mě písemně obrátil a já zruším své rozhodnutí,“ konstatoval prezident. 

Sobota byla již pátým dnem v řadě, kdy demonstranti vyrazili do ulic. Protestní akce se obešla bez větších incidentů.

„Po tom, co se stalo v naší zemi, je naším požadavkem přinést zpět svobodu, demokracii a spravedlnost do naší země. Chce vybudovat rovnost a jednotu mezi naší mnohonárodnostní společností, a také přivést zpět demokratické instituce,“ prohlásil lídr opoziční strany Demokratická unie Zoran Zaev.

Situaci by mohly zlepšit předčasně volby, které by se měly uskutečnit 5. června. Opozice je ale chce bojkotovat. Už na začátku roku upozorňovala na to, že nebyly dodržené podmínky pro „poctivé demokratické“ hlasování.

Protesty v Makedonii trvají už skoro týden (zdroj: ČT24)

Země kvůli skandálu s odposlechy už loni čelila nejhorší politické krizi od roku 2001, kdy stála na pokraji občanské války. Loni v létě obě strany dospěly díky zprostředkování Evropské unie k dohodě s cílem obnovit v zemi klid. Její součástí bylo i odstoupení Gruevského před předčasnými volbami.